Портрет Вучићевог инвеститора: Све о фирми која долази у Врање

0

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs/Promo

Инвеститор из Немачке који би, како је недавно обећао председник Александар Вучић, требало да у Врању месец дана пре избора отвори фабрику и упосли 1.000 људи, према још увек незваничним информацијама је Хаиx Гроуп, произвођач ХТЗ обуће који послује у Европи и Америци.

Фирма која би требало да “спаси” ситуацију након одласка италијанског Геокса и отпуштања око 1.200 радника у Врању, у региону послује у Хрватској, а отварање те фабрике пре неколико година је толико узбуркало јавност, да је раднице морало да чува обезбеђење.

У покушају да добијемо званичне информације од менаџмента, портал Нова.рс обратио се ПР служби ове Баварске компаније, а до њиховог одговора познато је само да се ради о компанији која је настала у четрдесетим након Другог светског рата као мала породична фирма, а да тренутно укупно има око 1.700 радника у свим огранцима. Иако њихових производа има у неким радњама у Србији, до сада овде нису пословали.

Према званичним информацијама са њиховог сајта, годишње произведу око 1,4 милиона пари ципела, односно 10.000 дневно, имају укупно око 1.700 радника и 70 приправника.

У Хрватској су фабрику почели да граде још 2009. године, са капацитетом од 3.000 пари ципела на дневном нивоу. Производња се повећала тек 2014. године, а потом је до краја 2015. године у погону у Малој Суботици укупно радило 1.100 људи. Наредне године су ту отворили још два погона, али је нових запошљавања било три године касније, када је у 2019. години одједном примљено око 260 људи.

Прочитајте још:  Црна Гора: ДПС тражи смену владе Дритана Абазовића због потписивања Темељног уговора

Тада је ова фирма привукла велику пажњу јавности, јер је одједном преко 200 обућарских радница из места Међимурје, из државне фирме прешло у Хаиx у Малој Суботици за свега три дана.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Ова велика миграција радне снаге у малом Међимирју изазвала је велику пажњу јавности. Како би заштитили раднице од знатижељних новинара, фирма је ангажовала обезбеђење које је онемогућавало контакт са збуњеним женама, које нису навикле на пажњу која их је снашла”, пренео је те године Блиц наводе хрватског портала Новац.хр.

Када је погон отворен, хрватски медији су писали да су плате 20 одсто веће од просека у обућарској индустрији, те да је радницима “сваког дана на располагању свеже воће, вода у боци и кафа, а организује се и вежбање за време одмора”, као и да се “у Хаиxу хвале да је резултат продуктивност и ниска стопа боловања”.

Како је раније за наш портал рекла једна од бивших радница из управе Геокса, Хаиx ће у Врању најпре запослити свега 40-ак људи.

“Рано је за више информација, знаће се за недељу дана. Али неће бити 1.000 радника одмах, биће на почетку свега 40-ак, а до краја године можда и преко 100. Колико знам, они су због бољих услова и логистике ипак више хтели да отварају погон негде у Војводини. Али изгледа да ће лакше радити ако то буде у Врању!”, рекла је она.

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *