ЕУ: Инфлација руши куповну моћ, храна најскупља на северу Европе, најјефтинија на југу

0

Foto: Pixabay/Cocoparisienne

Више земаља Европске уније због раста инфлације предузело је мере да заузда раст цена енергије и основних производа за становништво, а Статистички уред ЕУ Еуростат је објавио да су храна, пиће и цигарете постали још скупљи посебно на северу Европе и Швајцарској, док су најјефтинији у Северној Македонији и Румунији.

Еуростат наводи да знатно мање новца од просека ЕУ за храну треба да дају житељи Србије, Босне и Херцеговине, Румуније, Бугарске и Северне Македоније, а прехрамбени производи су убедљиво најјефтинији у Турској.

Француски привредни дневник „Лезеко“ пише да је „снажна инфлација обогаљила куповну моћ Француза“ и упозорава да то постаје политички проблем, не само због тога, али и зато што се у априлу одржавају председнички избори у земљи. Инфлација у Француској је у прошлој години достигла неочекиваних 2,8 одсто, а у раздобљу 2015-2020 је у просеку била само 0,9 процената годишње.

Економисти и аналитичари у медијима у ЕУ сматрају да ће цене наставити да расту у овој и идућој години, а владе у Унији су махом покушале да урушавање куповне моћи становништва зауставе смањењем пореза на додату вредност на храну и још неке основне потрепштине.

То је наишло и на критику у медијима који замерају властима да једино оваквим палијативним мерама само купују социјални мир, а стварају нове проблеме посебно због мањег прилива пореских доприноса у државни буџет.

Грчки дневник „Ефемерида тон синактон“ примећује да је и грчка влада „кренула да разматра једини преостали инструмент: смањивање ПДВ-а на храну и основне производе не би ли спречила нови удар на домаћинства и такође избегла да незадовољство грађана порасте и прерасте у нешто још озбиљније“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  ШТА СЕ ВАЉА ИЗА КОРОНЕ: Док планета гледа у КОВИД СТАТИСТИКЕ, над ЧОВЕЧАНСТВОМ се надвија БАУК нове ЕКОНОМСКЕ КРИЗЕ!

„Наравно“, каже уводничар грчког листа, „Грчка није Казахстан или Турска, али нико не зна како ће реаговати друштво које је већ две године тешко погођено пандемијом (корона вируса)“.

Француски медији и аналитичари се у неку руку надовезују на ово упозорење грчког листа и указују на то да истраживања јавног мнења показују да, три месеца уочи избора, 52 одсто бирача наглашавају да ће питање куповне моћи бити врло битна тема у часу гласања, а такође истичу да је јако важна и социјална заштита, посебно здравство и пензије, као и јавна безбедност и проблеми имиграције.

Хрватски „Вечерњи лист“ у врло оштром коментару указује на нагли раст цена хране од око седам одсто у Хрватској, иако је у ЕУ у просеку тај скок био три одсто, а хрватским потрошачима сад прети и снажан скок цена гаса и електричне енергије.

„Велики део хрватских грађана храни се најјефтинијим намирницама које нађе, не гледајући квалитет“, предочава „Вечерњи лист“ и наглашава да су брашно, млеко, кафа, пиринач јефтинији у Немачкој и Француској него у Хрватској.

И каже да је храна сваким даном скупља „док тај узлазни тренд не прати и раст плата, а повећање минималца за 350 куна утопиће се у тек једним трговачким колицима, или корпи“ .

Хрватски дневник поставља питање „има ли ту опет оног добро нам познатог ‘лова у мутном’ и искоришћавања ситуације да би се набиле марже и осигурала већа зарада“.

„Штити ли ико грађане“, пита „Вечерњи лист“ и закључује да ће „преживети некако грађани и нови удар на свој џеп и стандард, као и увек… Навикао је хрватски народ и на несташицу, и на рат, и на уништену привреду, и на копање по контејнерима.

Прочитајте још:  ЕВРОПСКЕ ВРЕДНОСТИ И КАКО СЕ ЛЕЧЕ

Агенција „Блумберг“ је објавила предвиђања да ће цена енергије за домаћинства у ЕУ ове године порасти за 50 одсто и навела да је цена хране у просеку у ЕУ у октобру 2021. порасла за 2,3 одсто док је у октобру 2020. на годишњем нивоу храна била јефтинија за 0,3 постотка.

Аналитичаре и економске коментаторе у ЕУ посебно брине саопштење Еуростата да је у децембру прошле године инфлација на годишњој равни у Унији достигла пет процената, највише због скока цена гаса и електричне струје. Еуростат такође наводи да су у ЕУ храна и безалкохолна пића била најскупља у Луксембургу, и то за 25 одсто изнад просека, а за 31 одсто нижа од просека у Румунији.

Финци плаћају далеко најскупље за алкохолна пића која су у Финској за 115 одсто скупља од просека у Унији, док су дувански производи вртоглавло скупи у Ирској, и то 143 одсто изнад просека ЕУ.

Најскупља храна је у Швајцарској, која је део јединственог тржишта ЕУ, мада није чланица Уније, а унутар европске 27-орице најпапреније цене хране су у Луксембургу. Храна је у ЕУ најјефтинија у Румунији, алкохолна пића у Мађарској, дувански производи у Бугарској. У просеку су цене хране, пића и дувана знатно јефтиније на Западном Балкану у односу на ЕУ.

Према табели Еуростата, уз саму средњу вредност цена хране, пића и дувана означену са 100, се налазе Немачка, Италија и Шпанија, нешто скупље ове производе плаћају Французи, Аустријанци, Белгијанци и потом је све осетно скупље на северу Уније.

Приближно упола мање новца од просека ЕУ за храну треба да дају житељи Србије, Босне и Херцеговине, Румуније, Бугарске и Северне Македоније, а прехрамбени производи су убедљиво најјефтинији у Турској, али турска потрошачка корпа знатно трпи кад су у питању алкохолни производи који су за скоро 90 одсто скупљи од просека у ЕУ.

Прочитајте још:  ЕУ и САД у проблему због шверца оружја из Украјине

Кад се сведу сви трошкови домаћинства (ХЦФЛ), дакле хране, безалкохолних и алкохолних пића и дуванских производа, на југу Европе је скупљи живот од Србије у Албанији и Црној Гори, а јефтинији у БиХ, Румунији, Бугарској, Северној Македонији и Турској.

Данас

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *