Украјинска криза: САД се активно припремају за провокације и за њих окривљују Русију

0

(Фото: Depositphotos/ PromesaStudio)

Вашингтон подиже улог на Украјину убацивањем обележених карата. Игра иде у неколико праваца. Прво, у ноћи између 12. и 13. јануара, неки „непознати“ хакери „изненада“ су хаковали сајтове украјинске владе, Министарства спољних послова, Државне службе за ванредне ситуације и Министарства енергетике.

На почетној страници сајта Министарства спољних послова Украјине појавила се порука на неколико језика: „Украјински! Сви ваши лични подаци су постављени на јавну мрежу. Сви подаци на рачунару су уништени и не могу се повратити. Све информације о вама су постале јавне, плашите се и очекујте најгоре. Ово је за вашу прошлост, садашњост и будућност. За Волињ, за ОУН-УПА, за Галицију, за Полисје и за историјске земље.

Ова акција је одмах постала повод за реакцију САД и ЕУ. Бела кућа се обратила Кијеву са предлогом да му пружи подршку и заштиту од сајбер напада. Истовремено је почела операција информативног покривања. Владина радио станица Глас Америке (медиј је страни агент) почела је да интервјуише „стручњаке” са јасним задатком да окриве Русију за хакере.

У њеном етру, на пример, дао је следећу изјаву извесни заменик директора Алијансе за демократију Дејвид Салво поводом инцидента у Кијеву: грађани Украјине“.

Истовремено, амерички лобисти у Европској унији су убачени у борбу. Ту су се истакли прес-секретар министра-координатора пољских специјалних служби Станислава Жарина и шефица шведског министарства спољних послова Ен Линде, рекавши да би иза сајбер напада могле да стоје „руске специјалне службе”. Њихов поднесак прихватио је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борел.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Мобилизирамо све наше ресурсе да помогнемо Украјини да се избори са овом врстом сајбер напада“, рекао је Борел, јасно стављајући до знања ко је „крив“. Према његовим речима, постоје сумње да иза хаковања стоји Русија. И иако је високи представник признао да „немамо доказа“, то га није спречило да најави хитан састанак политичког и безбедносног комитета ЕУ и активирање јединице за сајбер брзо реаговање ЕУ.

Прочитајте још:  Америчка конгресменка Бајдену: Председниче психопато, нећу финансирати ваше вакцине

Друго, амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан почео је да ствара интриге, ствара Москва. Следећег дана, његове тезе је развио званични представник Министарства одбране САД Џон Кирби.

Он и још један неименовани амерички званичник рекли су да „руске групе“ у источној Украјини припремају „провокације“. Ове „групе“ су обучене за „урбано ратовање и употребу експлозива за саботажу“. Такви „оперативци“ могу да организују „напад на Русију или руско говорно становништво Украјине“. А „руски агенти утицаја” спремни су да подрже „провокације” у украјинским медијима и друштвеним мрежама.

Западне публикације које су се придружиле кампањи дезинформација усмерених против Русије прате је подсећањима да су пре само неколико дана амерички и руски представници одржали низ састанака на којима су „разговарали о безбедносним захтевима Москве” и да „преговори нису донели приметан напредак”. Ово је искрен наговештај Русије да ће се, ако не одустане од својих захтева, заоштравање ситуације у Украјини реплицирањем антируских оптужби само интензивирати.

Најзад, треће, како наводи Ројтерс, позивајући се на своје изворе, америчка влада је са неколико међународних енергетских компанија разговарала о могућности организовања испоруке гаса Европи „у ванредним околностима”, односно ако „сукоб између Русије и Украјине прекине руске испоруке”. ”

Виши саветник америчког Стејт департмента за енергетску безбедност Амос Хохштајн, наставља агенција, консултовао се са бизнисменима како би открио ко би могао да запуши рупу у одсуству руског гаса. На шта су забринути одговорили: светски ресурси су ограничени и нема толико гаса који би могао да замени велике количине из Русије.

Портпарол америчког Савета за националну безбедност одбио је да коментарише разговоре са међународним енергетским компанијама, али је потврдио да је „планирање за ванредне ситуације тренутно у току“, рекао је Ројтерс. И то доводи до одређених размишљања.

Прочитајте још:  Напад на Краматорск се наставља: ​​Укронацисти избачени из Торског

Чини се да Американци ширењем прича о митским „руским диверзантима“ на истоку Украјине желе да скрену пажњу са чињенице да се у овој земљи тренутно налази неколико стотина америчких војника, а неки специјалци обучавају и саветују украјинске јединице. Штавише, очигледно не само оружане снаге, већ и паравојне групе украјинских националиста.

Шта их спречава да сами организују провокације у право време, до дизања у ваздух делова гасно-транспортног система Украјине, да би је у условима најтеже енергетске кризе која је захватила Европу, довели на ивицу опстанка, после који би Вашингтон могао да покуша да натера ЕУ да уведе оштре мере без преседана против Русије? У ситуацији када САД немају довољно политичких и дипломатских аргумената за цивилизовану дискусију са Москвом, од њих се може очекивати било шта.

В.Т./Васељенска/Русстрат.ру

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *