ТИТОВ ДУГ ОД 10 МИЛИОНА ЕВРА, А СТАР 45 ГОДИНА ДОШАО НА НАПЛАТУ, СА КАМАТОМ! Узели смо га за ОВО

1
ликови

Јосип Броз Тито (Фото: Profimedia)

Србији и ове године долазе на наплату стари дугови и зајмови које је наша земља узимала и пре неколико деценија.

Како сазнајемо, само у овој години нам доспева тачно 254,8 милиона евра, и то по основу обавеза које смо закључили између седамдесетих и осамдесетих година двадесетог века.

Ове информације потврдили су и у НБС уз објашњење да су поменуте обавезе репрограмиране споразумима закљученим између 2002. И 2009. Од старих дугова, само у јануару ове године, тачније ових дана, 21. у месецу нам доспева скоро 10 милиона евра.

Реч је о тачно 9,85 милиона евра, од чега је 1,64 милиона камата и дугу према Влади Кувајта, повериоцу коме у овој целој години морамо отплати 19,6 милиона евра, кажу у НБС за Блиц Бизнис.

Иначе, последње рате кредита које је “стара Југославија” узимала седамдесетих и осамдесетих година доспевају 2031. и 2041. године, а укупан цех већи је од 1,7 милијарди евра.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Претходних година у просеку смо враћали и до 340 милиона евра годишње. Отплатили смо сав дуг према Лондонском клубу, а годину дана раније и обавезе према Европској инвестиционој банци, односно Европској унији.

Током седамдесетих и осамдесетих година Србија се задужила за укупно 8,8 милијарди евра. Од Париског клуба смо добили 3,8 милијарди долара, од Лондонског 2,2 милијарде…

Кредити су тих година првенствено ишли на потрошњу, подизање стандарда, плата и пензија. Око 1978. Србија је била минимално задужена, а до тада се у земљу сливало доста новца од дознака. Временом су, међутим, такви приходи били све мањи, али су потрошачке навике остале исте. Тада се кренуло са задуживањем, а камате су ишле и до 7 одсто годишње.

Прочитајте још:  Молдавија нема средстава да исплати августовски аванс Гаспрому

Комшије отплатиле кредите

За разлику од Србије, Хрватска и Словенија отплатиле су кредите које су узимале за време Тита. Последњи долар Хрвати су Париском и Лондонском клубу исплатили пре 12 година. Хрватска је Париском клубу отплатила последњу рату од 192 милиона долара 2008. године, а Лондонском клубу рату од 78 милиона годину дана касније.

Суседи су у целости отплатили и стари дуг који је Хрватска имала према Светској и Европској инвестиционој банци. Још одговорнији у отплати државних зајмова били су Словенци. Последњу рату од укупно 525 милиона долара они су исплатили 1995. године.

Еспресо.рс/Блиц

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “ТИТОВ ДУГ ОД 10 МИЛИОНА ЕВРА, А СТАР 45 ГОДИНА ДОШАО НА НАПЛАТУ, СА КАМАТОМ! Узели смо га за ОВО

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *