За годину дана се затворило 37 одсто великих фарми у Србији

0

Pixabay

За годину дана 37 одсто великих фарми у Србији је затворено, а опстали су само они произвођачи који су имали залихе.

Србија има велики потенцијал за производњу свиња, односно товљеника. Међутим, циклична кретања цена у тој грани сточарства праве проблеме фармерима.

„Јако ниске цене и високе цене инпута су нас пратиле целе прошле године“ рекао је произвођач из Дорослова Роналд Холо. Кукуруз је пре три године коштао 12 динара сада је достигао цену од скоро 30 динара. Сојина сачма је била 36, 37 динара сада је близу сто динара, преноси РТВ.

Година је, према томе, била јако тешка за свакога, закључује Холо и то у целом свету једино ја тамо било “скривених” субвенција, по њему.

Афричка куга и даље хара по свету а од ње профитирају Кинези који највише извозе у Америку и Бразил и они и диктирају цене а то негативно утиче глобално по свињарство.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Ми очекујемо стабилизацију цена ове године”, рекао је Холо, а такође очекују и бољи баланс између произвођача и кланичара.

Данас је откупна цена 170 динара али су свињари у великим губицима ове године.

За годину дана 37 одсто великих фарми се затворило у Србији а опстали су они произвођачи који су имали неке залихе тј. затворен систем производње. Холо сумња да ће само неколико фарми успети да се извуче из ове тешке ситуације. Шансе за развој свињарства су велике у односу не европску конкуренцију.

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *