Енглеска УКИДА корона-мере: Нема више маски и пропусница

0

Foto: Pixabay

Мере у циљу сузбијања коронавируса у Великој Британији, које су укључене у план Б, престају да се примењују од следећег четвртка, уз савете да се ради од куће. Такође, ковид пасоши ће бити одбачени, најавио је премијер Борис Џонсон.

Ношење маски више неће бити обавезно – а од сутра се укидају услови за ученике средњих школа у учионицама. Премијер је рекао да се Енглеска враћа на “план А” због појачивача и начина на који су људи следили мере плана Б, преноси ББЦ.

Он је посланицима рекао да научници верују да је талас Омикрона достигао врхунац на националном нивоу. У изјави посланицима у Доњем дому, премијер је потврдио обавезне Цовид пасоше за улазак у ноћне клубове и велике догађаје, иако организације могу изабрати да користе НХС Цовид пропусницу ако желе.

Маске за лице више неће бити обавезне, иако се људима и даље саветује их носе у затвореним или препуним просторима, посебно када се сусрећу са странцима. Од четвртка средњошколци више неће морати да носе маске за лице у учионицама, а Министарство просвете ће „ускоро“ укинути упутства о њиховој употреби у заједничким просторијама, додао је премијер.

Укидање самоизолације

Премијер је такође рекао да влада намерава да укине законску обавезу да се људи самоизолују након што су позитивни на Цовид. Када актуелни прописи о самоизолацији истекну 24. марта, Џонсон је рекао да очекује да их неће обновити. Ако подаци буду дозвољавали, Влада ће „тражити гласање у Дому за померање тог датума“, додао је премијер.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ограничења посета домовима за старе у Енглеској ће такође бити додатно ублажена, а министар здравља Сајид Јавид изложиће планове „у наредним данима“.

Прочитајте још:  Будимпешта мора да повуче уредбу о ношењу маски

Позивајући се на најновију студију о инфекцијама коју је спровела Канцеларија за националну статистику, Џонсон је рекао да њени подаци показују да нивои инфекције у Енглеској опадају. Иако ће број случајева вероватно наставити да расте на неким местима, научници верују да је „вероватно да је талас Омикрона сада достигао врхунац на националном нивоу“, рекао је премијер.

Недељна анкета приватних домаћинстава процењује да је ниво заразе Цовидом опао у Енглеској, Шкотској и Велсу по први пут од пре Божића.

Да ли је прерано?

Нивои заражености, иако опадају, и даље су знатно изнад онога што су били прошле зиме. А пријем у болницу је тек почео да се смањује у Британији.

Остаје чињеница да је Енглеска – и остатак земље – једна од најбоље заштићених нација када се комбинује имунитет створен вакцинацијом и претходном инфекцијом. То не значи да се људи неће заразити вирусом у будућности, али ограничава број оних који ће се озбиљно разболети.

Штавише, чини се да је овај талас Омикрона достигао врхунац на нешто више од 2.000 пријема у болницу дневно – што је територија најбољег сценарија. То је и министрима и научницима дало уверење да је бар време да се ублаже ограничења, пише ББЦ.

ББЦ / БиЗЛифе

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *