Русија упозорава Вашингтон: Престаните да хушкате „усијане главе“ у Кијеву

0

Амбасада Русије у САД апеловала је на Запад да не диже тензије око ситуације у Донбасу и да не подстиче „усијане главе“ у Кијеву на провокације.

„Позивамо да се престане са хистеријом и ескалацијом напетости око проблема Донбаса. А што је најважније – да се ‘усијане главе’ у Кијеву не гурају у нове провокације“, наводи се у саопштењу руске амбасаде поводом оптужби америчке администрације да Москва наводно у сваком тренутку може да „нападне Украјину“, потенцијално и са територије Белорусије.

Дипломате су поновиле да Русија никога не намерава да напада и да је „пракса померања војске на руској територији – суверено право земље“.

Истовремено, амбасада је позвала Вашингтон да потврди заинтересованост за дипломатско решавање тензија око Украјине тиме што ће одустати од испорука оружја тој држави.

„Уместо тога, Сједињене Америчке Државе би требало да искористе свој утицај на украјинске власти како би их убедиле да престану са саботажом Минских споразума“, истиче се у саопштењу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Раније је висока званичница Стејт департмента изнела тврдње да предстојеће заједничке војне вежбе Оружаних снага Русије и Белорусије наводно могу послужити руској страни као изговор за напад на Украјину са севера.

Претходно је председник Белорусије Александар Лукашенко саопштио да ће заједничке руско-белоруске војне вежбе „Савезничка одлучност 2022“ бити одржане у фебруару. Москва и Минск би требало да одрже војне вежбе на западној и јужној граници Белорусије.

У последње време Запад оптужује Русију да наводно припрема инвазију на Украјину и да у прилог томе иде и чињеница је Москва значајно појачала војно присуство код граница Украјине. Русија одлучно одбацује те оптужбе као неосноване и опасне и истиче да војне снаге премешта на својој територији у складу са Уставом а да Запад све то користи као изговор за даље ширење на Исток.

Прочитајте још:  НАТО пакт упорно покушава да са свих страна затвори обруч око Русије

Због тога је руски председник Владимир Путин затражио писане, правно обавезујуће, гаранције Запада да се неће даље ширити према руским границама и да у том делу Европе неће распоређивати наоружање.

Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *