„Србијагас” узима кредит од 200 милиона евра за увоз гаса, држава даје гаранције за кредит

0
србијагас, гас

србијагас(фото:НСПМ)

„Србијагас” ће узети кредит од 200 милиона евра од шест банака, а за ту позајмицу држава ће дати гаранције, предвиђено је предлогом закона који је у скупштинској процедури.

Кредит је намењен плаћању обавеза „Србијагаса” за увоз гаса, уз сагласност министра финансија. „Србијагас” ће узети кредит од Банке Интеза, Рајфајзен банке, Комерцијалне банке, Сбербанке, ОТП банке и Нове Љубљанске банке.

У образложењу предлога закона о задуживању „Србијагаса” наведено је да је почетком новембра 2021. због хаварије на гасоводу у Бугарској прекинут транспорт природног гаса у Србију, због чега је то јавно предузеће увезло интервентне количине гаса из Мађарске и тиме „обезбедило сигуран рад система за све потрошаче, домаћинства и индустрију, а што је довело и до додатног ангажовања сопствених средстава Србијагаса”, преноси Бета.

Наведено је и да је „Србијагас” и у току децембра 2021. ангажовао значајан износ сопствених средстава за увоз интервентних количина природног гаса.

Министарство финансија је проценило да би ликвидност „Србијагаса” била угрожена без нових позајмица јер је то предузећа због сигурног и континуираног снабдевање Србије природним гасом принуђено да и даље увози додатне количине природног гаса по значајно већим набавним ценама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Кредити ће „Србијагасу” бити одобрени по каматној стопи која укључује тромесечни ЕУРИБОР увећан за фиксну маржу у распону од 1,35 одсто до 1,82 одсто на годишњем нивоу, а период трајања кредита је две, односно три године укључујући период почека у трајању од три месеца.

Отплата кредита је тромесечна, а новац се повлаче у једној или у више транши.

Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *