Католичка црква и злостављање деце: Извештај потврдио-Папа Бенедикт није реаговао

0
папа

(фото:БН ТВ)

У извештају о злостављању деце објављеном у Немачкој, утврђено је да бивши папа Бенедикт није реаговао у четири случаја малтретирања малолетника.

Адвокатска фирма Vestphal Spilker Bastl (BSB), која је водила истрагу, саопштила је да Бенедикт није успео да спречи злостављање малолетника током свог мандата као надбискупа Минхена и Фрајзинга од 1977. до 1982. године.

„У укупно четири случаја, постигли смо консензус да је било пропуста да се поступи“, рекао је адвокат Мартин Пуш, који је представио извештај BSB.

Два случаја укључују свештенике који су били правно оптужени за злостављање деце под бившим папом, који је у то време био познат као надбискуп Јозеф Рацингер. Овој двојици свештеника је дозвољено да наставе свој рад у цркви као пастири.

Црква такође није предузела званичне дисциплинске мере против свештенослужитеља, а чини се да није било брига о њиховим жртвама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Бенедикт је одбацио оптужбе. Актуелни минхенски надбискуп Рајнхард Маркс такође је оптужен да није интервенисао у два случаја злостављања.

Извештај BSB пронашао је најмање 497 случајева злостављања у периоду од 1945. до 2019. године. Злостављање је углавном укључивало младе мушкарце.

Католичка црква се суочава са вишеструким скандалима злостављања деце.

Извештај је најновији скандал злостављања деце који утиче на Католичку цркву. Раније ове недеље, 94-годишњи бивши папа негирао је да зна информације о сексуалном злостављању у мексичком католичком верском реду Легионари Христа.

Оснивач Легионара Христа Марсијал Мациал, који је преминуо 2008. године, оптужен је за злостављање десетина малолетника.

Скандал сексуалног злостављања Легионари Христови укаљао је наслеђе папе Јована Павла ИИ, који је водио цркву од 1978. до његове смрти 2005. године.

Прочитајте још:  Белорусија се прикључила финалној фази клиничких испитивања руске вакцине

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *