Помоћ само испред камера: Весићева празна обећања после сваке несреће

0

Седам особа је лакше повређено у уторак приликом урушавања плафона пијаце “Стари Меркатор” на Новом Београду, а истог дана заменик градоначелника Београда Горан Весић најавио је помоћ за оштећене.

Поменуто обећања несумњиво је подсетило на низ ранијих које је заменик градоначелника дао грађанима, попут оних из Видовданске, а која до данас нису испуњена.

И док се испитује под којим се околностима догодило урушавање плафона, као и ко је за то одговоран, Весић је повређенима рекао да ће им градско предузеће „Градска пијаца“ платити одштету, а овакав сценарио јавност Србије је досад у неколико наврата имала прилике да види.Протеклих година било је чак неколико идентичних случајева када су градске власти обећавале помоћ угроженим грађанима, а која до данас није реализована.

Можда најбољи пример тога јесте случај урушавања зграде у Видовданској, до којег је дошло због бахатог инвеститора који је градио на суседној парцели.Рушење је узнемирило српску јавност, станари су остали без домова, а Весић је обећао помоћ. Августа прошле године изјавио је да ће станари добити нове станове, на истој локацији и у року од годину дана.

Тада су чак станарима уручени кључеви привремених станова и Весић је обећао да их “град неће оставити на цедилу“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ипак, шест месеци од урушавања, на поменутом терену није дошло до промена. Нова урушавања се свако мало дешавају, а станова нема на видику.

Ни станари новобеоградске “телевизорке” у Булевару Милутина Миланковића 110 на Новом Београду, у којој је 21. марта 2020. избио стравични пожар у коме је настрадало седам особа, нису боље прошли.

Прочитајте још:  Урбанистички план Церака је културно добро а Весићева екипа га преко ноћи мења

Помоћ су дуго чекали, поједини станови су заиста реконструисани, а како станари тврде, радове су финансирали приватни донатори, а не град Београд, који је обећао.

Они су раније за медије истицали да грађани не смеју сами да реконструшу објекат, јер је зграда власништво свих станара, док са друге – Град Београд нема обавезу да финансира извођења радова, јер је реч о приватном власништву – практично руке су им завезане.

И док поједини грађани чекају помоћ од градске власти, како она изгледа можда су најбоље видели на својој кожи радници у кинеском тржном центру на Новом Београду, који је пре неколико месеци изгорео.

Поједини власници су помислили да би град био вољан да им олакша, али њихове молбе су одбијене, па су тако у обавези да порез наставе да плаћају регуларно, као што би то чинили онда када имају приходе. Сем на врата Пореске управе, обратили су се и градској општини Нови Београд за помоћ, међутим, она је изостала, тврдили су раније радници.

Нова

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *