КО ЈЕ АЛБЕРТ БУРЛА, први човек Фајзера, потомак сефардских Јевреја продаваца драгуља

0

(фото:Наука и култура)

Човек за којег би многи рекли да се код њега налази “кључ” за избављење од корона вируса. Алберт Бурла пореклом је Грк, прецизније речено Солунац. Већ скоро 30 година ради у компанији Фајзер, у којој је сада и генерални дирекор. Рођен је 1961. године, а потомак је дуге лозе сефардских Јевреја који живе у Солуну а који су били познати по томе што су правили и продавали драгуље.

Школовање је завршио на солунском универзитету “Аристотел”. Још када је имао 34 године напустио је Грчку са својом супругом. Отишао је из мање средине у већу у потрази за бољим животом. Током рада за ову фармацеутску компанију променио је много градова и држава. Званично од 2001. године са породицом се преселио у Њујорк.

Последњих 29 година ради у Фајзеру. Са радом у овој компанији почео је још док је боравио у Грчкој. Као доктор наука ветерине, био је на позицији техничког директора сектора за здравствену заштиту животиња. Уговор са компанијом Фајзер потписао је још 1993. године, од када је и своју каријеру поптпуно посветио Фајзеру.

Почео је у делу компаније која се бави здравственом заштитом животиња где је вршио неколико функција. Након чега и је напредовао. Пар година касније компанија га именује за генереланог менаџера сектора који се бави развојем производа. Званично је пре скоро 8 година ушао у свет вакцина и лекова против рака. Убрзо после тога поверено му је место главног менаџера иновација.

Једна од најбитнијих година у каријери Алберта Бурле је сигурно 2020. година. Он је у пролеће 2020. године уложио све своје напоре у стварање вакцине против корона вируса.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  САРАЈЕВО СЕ НАДА ДА ЋЕ НАТО ДОЋИ КАО ТУТОР: Авиони алијансе увелико надлећу БиХ, а Еуфор појачава контингенте уз отворене симпатије муслимана

Тренутно је генерални директор фармацеутске команије Фајзер.

Иако је много година живота провео у Њујорку, Бурла каже да никада није заборавио своју земљу и да га све што се дешава у Грчкој интересује.

У свом родном месту има породицу и пријатеље. Његова сестра и даље живи у Солуну. А он, како је рекао труди се да љубав према земљи у којој је рођен пренесе и на своју децу.

Подсетимо компанија Фајзер је саопштила да смањује броја радника и то услед нових околности. Реч је о смањењу продаваца у Америци, а с обзиром на очекивања да ће лекари и други здравствени радници желети мање интеракција “лицем у лице” са продавцима компаније, након што се пандемија заврши.

Истовремено, јавност је у ишчекивању објављивања годишњих резултата компаније и објаве да ће Фајзер у 2021. години зарадити више од 80 милијарди долара на успешној продаји вакцина против ковида-19. – То ће бити рекордна продаја коју је остварила нека фармацеутска компанија – изјавио је извршни директор Фајзера, Алберт Бурла, коментаришући резултате.

С тим у вези поставља се и питање везано за нову стратегију компаније, али се с друге стране тврди да је и оправдана имајући у виду најаве да се пандемији у неку руку и види крај.

Нулта тачка

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *