Потпуни хаос у Европи због ковид потврда, ЕК признала да нема решење

0

Foto: ЕPA-EFE/RONALD WITTEK

Европска комисија, која се хвалила тиме што је допринела повећању слободе кретања у ЕУ током пандемије, поготово планом отварања Европе, сада се нашла у ситуацији у којој правним тумачењима више не може да одговори на специфичне реалне ситуације у којима су се нашли грађани који желе да путују из једне у другу државу која је чланица ЕУ.

Разлике од државе до државе чланице око коришћења ковид-потврда постале су потпутно различите. Неке државе траже потврде и за децу старију од шест година, друге више не признају доказ о негативном тест на корону, а неке траже и доказ о примљеној бустер дози. Аустрија је увела и обавезну вакцинацију против коронавируса за старије од 18 година, док су неке друге чланице ублажавају мере.

Ове разлике су довеле до тога да грађани ЕУ више не знају како и где могу да путују и под којим условима.

У Француској се сада ковид потврде дпретварају у потврде о вакцинацији. Дакле није довољно више да садрже податке о негативном ПЦР тесту.

ЕК без одговора

На сва та питања у Европској комисији немају одговоре и упорно понављу тумачења закона.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Европска ковид потврда замишљена је као могућност за путовања унутар ЕУ, дакле од државе до државе, а када је неко унутар одређене државе, онда мора да поштује правила које су донеле тамошње власти” појаснио је предсдавник Европске комисије Ерик Мамер, наглашавајући да су мере унутар државе овлашење тамошње владе.

Додао је да су потврде само “техничко решење”, односно увођење одређеног документа који “само доказује здравствени статус особе, а на властима сваке државе је да одлуче каква права или ограничења важе, преноси Јутарњи лист.

Прочитајте још:  „Победићемо непријатеља“: снимак битке у ЛНР (ВИДЕО)

Мере које је сада увела Француска значе да возом из Брисела у Париз не могу да путују невакцинисани.

“Како Комисија одговара једном белгијском грађанину на питање може ли да путује у Француску с ковид-потврдом ако није вакцинисан”, било је једно од питања збуњених грађана.

“На француским властима је да одлуче коме ће да допусте кретање, а коме неће. Ми не можемо, на жалост, да говоримо државама чланицама да делују на исти начин”, рекао је Мамер

Италија као пример

Пример како се ствара збуњеност грађана који путују на одмор или на пословна путовања је и Италија. Она је сада ограничила важење кови потврде с девет на шест месеци након вакцинације и сада тражи и трећу дозу као услов за признавање потврде за улазак у аутобусе, ресторане, хотеле или музеје.

Стога постоји могућност да та нека белгијска или холандска породица која путује у Италију, не може да уђе у хотел јер њихово малолетно дете није вакцинисано бустер дозом, јер оне се у Белгији још не дају млађима од 18 година.

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *