Бајденове празне полице: несташица у продавницама води САД у „дигитални концентрациони логор“

0

Џо Бајден. (Фото: Јутјуб)

Застрашујући баук тоталне несташице хране поново је откривен милионима становника САД ове недеље. У америчком сегменту Твитера последњих дана, хештег # БареШелвесБајден – „Бајденове празне полице” избио је међу првих десет. Учесници флеш моба сликају празне полице продавница широм Сједињених Држава и постављају елоквентне снимке на интернет.

Као одговор, присталице актуелног председника вичу о намештеној акцији, окривљују „тролове Кремља“, тресу слике о обиљу робе… Али све то не поништава кризу хране која је избила због поремећаја ланаца снабдевања и претворио Америку у аналога касног СССР-а.

А ситуација би се могла само погоршати јер су амерички лучки терминали, складишта и транспорт почели да понестају радне снаге због новог таласа КОВИД-19. Пошто је читаво тржиште хране у земљи монополизовано од стране неколико картела, поремећаји у ланцу снабдевања чак и једног од њих, као што је Валмарт, утичу на животе и здравље десетина милиона људи.

Истовремено, инфлација у Сједињеним Државама достиже четрдесетогодишње рекорде и достигла је двоцифрене вредности на многим позицијама . Због наглог раста цена, Американци су све сиромашнији пред нашим очима, а не могу сви себи да приуште да купе ни оно што је још на распродаји.

Али свака криза је за неке катастрофа, а за друге одлична прилика да зараде додатни новац. Према једној верзији, прехрамбена криза у Сједињеним Државама је од користи највећим земљопоседницима у земљи, на челу са Билом Гејтсом, који само чека сат времена да посади нацију, а потом и остатак света, на своје „модификоване“ храна. А неки, попут Рокфелерове фондације, чак смишљају планове да трансформишу амерички систем исхране у скоро „дигитални концентрациони логор“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Стопама Марије Антоанете

Институт РУСТРАТ је крајем 2021. већ писао о претњи глађу у Сједињеним Државама. Према Америчком удружењу прехрамбене индустрије у октобру, више од половине становника земље поделило је узбуну због раста цена хране, а 43 одсто испитаних се плаши несташице. Како је реаговао Вашингтон? Власти су испрва показивале енергичну активност, а када то није донело резултате, радије су се претварале да је све у реду.
Дакле, председник Бајден је, одржавајући Зоом конференцију са Радном групом за поремећаје ланца снабдевања 22. децембра, објавио целој Америци да је криза са празним полицама у продавницама која је захватила земљу завршена.

„Пакети се крећу. Поклони се достављају. Полице нису празне“, рекао је власник Беле куће. „Наравно, негде се могу наћи празне полице, али разлог је тај што су неки од поклона код нас веома популарни.

Ове подругљиве речи, које проблем оскудице своде на „популарност“ робе, донекле подсећају на легендарну фразу „Нека једу торту!“, приписану краљици Француске Марији Антоанети, која је живот завршила на гиљотини. . Тако је, према популарној гласини , реаговала на поруку да сиротиња у Паризу гладује без хлеба.
Међутим, већ следећег дана након конференције Слеепи Јое, постало је јасно да је ситуација са дистрибутивним линијама у Сједињеним Државама далеко од исправљања . Испоставило се да број истоварених контејнерских бродова у лукама само расте – углавном због недостатка радне снаге.

Прочитајте још:  Јапан одржава заједничке поморске вежбе са САД и Француском

Испоставило се да роба овдашњих фармера не може да се нађе на рафовима: и домаће транспортне компаније су пропустиле стотине и хиљаде радника због КОВИД-19. А у неким случајевима, фарме које раде чак су морале да баце своје производе јер им је био ускраћен приступ новим маркетиншким шемама.

Упркос очигледним проблемима, савезне власти у земљи наставиле су да реагују у Бајденовом стилу: све је у предпразничној грозници, обиље ће се ускоро вратити! Што се тиче инфлације, Вашингтон није смислио ништа боље него да једноставно промени правила за израчунавање индекса потрошачких цена од јануара 2022. године.

Али сада су божићне прославе замрле, дошла је 2022. година, прошло је још неколико дана током којих су супермаркети, теоретски, требали да попуне асортиман. А шта су Американци видели када су ишли у куповину по тржним центрима?

Све исте празне полице.

„Ми смо за њих руски ботови“

9. јануара 2022. Марк Беднар, портпарол лидера републиканске мањине у Представничком дому Кевина Макартија, објавио је на свом Твитеру фотографију изненађујуће празне витрине једне од прехрамбених продавница у Вашингтону. Неколико људи је одмах одговорило на његов твит сличним сликама. На збуњене примедбе противника „Где је?“ други Беднарови следбеници су одговорили: „У ствари, широм земље.
Следећег дана, Рајан Сааведра, репортер конзервативног Дејли Вајра , обратио се својим 300.000 читалаца: „Усликајте и поставите слике празних полица у оближњим продавницама. А Трамп ТВ водитељ Џек Пасобик, кога Википедија лежерно назива „интернет тролом“, написао је свој Сааведра ретвит: „Гооооооо:

#БареШелвесБајден“. И заиста – идемо.

Неколико десетина хиљада Американаца из различитих делова земље је неколико дана објавило своје фотографије под овом ознаком. Испоставило се да проблем не постоји само у једном малопродајном ланцу и да се односи на све категорије производа: месо, млеко, поврће и воће, намирнице, слаткише, храну за бебе, храну за кућне љубимце…

Људи су давали своје фотографије не само са хештегом, већ и са говорним натписима – све до фразе „Апокалипса сада“. Написала је дописница ЦНБЦ-а Кајла Тауше, која је, иначе, чланица пула Беле куће.
Мора се рећи да ово није била прва кампања под ознаком „Бајден”. Средином октобра, сличан флеш моб, пун мемова и шала о „Поспаном Џоу“, већ је освојио Твитер, сакупивши више од 47 хиљада уноса за дан. Али овога пута, чини се да су људи били више негодовани — можда због Бајденове наводне лажи о „крају кризе“.
Наравно, демократе нису могле да прођу поред такве „бесне пропаганде“. Они глупљи, попут феминисткиње Каролине Ор Буено, пожурили су да оптуже активисте да су намештали целу ствар и захтевају да цензори Твитера одмах забране све. „Она нас сматра руским ботовима већ шест година. Овоме неће бити краја“, одговорио је Песобик, на одушевљење својих 1,5 милиона читалаца.

Други, попут писаца  Вашингтон Поста, почели су заморно да набрајају узроке новог неуспеха: избијање омикрона, лоше време, рекордна продаја у децембру… Укратко, „зима је дошла изненада“.

Прочитајте још:  Стоп за усташко дивљање у Аустралији - држава забрањује лик Павелића, слово У и поздрав „за дом спремни”

Неко други се сасвим неприкладно присетио дефицита под Доналдом Трампом: у пролеће 2020. успаничени Американци су пожурили да помету са полица продавница све што им може помоћи да преживе блокаду. Али „одговор“ је одмах стигао – републиканци су се присетили како је 21. маја 2020. тадашњи председнички кандидат Џо Бајден на свом Твитеру написао о тадашњим излозима:

„Није проблем недостатак хране, проблем је руководство земље.

Тако се нова власница Беле куће нашла у позицији подофицирске удовице која је сама себе бичевала.
Али, вероватно су се најзлобније од свих понели поједини присталице ДС, који су трчали да фотографишу пуне рафове у продавницама до којих криза још није стигла, док су својим противницима у правом тексту изјавили: ми смо овде у чоколади, а шта је што се тамо дешава је ваш проблем.

Бил Гејтс: Од Виндовса до Грубса

Па ипак, трговински дефицит у Сједињеним Државама би остао егзотична вест за остатак света, да није било важних околности. Чини се да би тренутна криза ланца снабдевања могла имати кориснике. Једноставно речено, неки људи су заиста желели да виде како уобичајени начини снабдевања традиционалном храном пропадају – и то не само у Америци. А ако је ово једна од последица пандемије корона вируса, зашто онда не?
Институт РУССТРАТ је већ говорио о мало познатој страни живота оснивача Мајкрософта и творца Виндовс-а, „програмера и филантропа“ Била Гејтса. Подсетимо, овај милијардер са богатством од 134,2 милијарде долара уједно је и највећи земљопоседник. Он поседује 269 хиљада хектара земље у Сједињеним Државама – више од хиљаду квадратних километара. Важно је напоменути да „програмер“ није заинтересован само за традиционалну пољопривреду. Фондација Била и Мелинде Гејтс улаже у ГМО усеве и генетски модификоване комарце , узгаја храну за животиње , купује патенте за семе и синтетичку храну, пре свега вештачко месо.

Последња тема је занимљива јер су друге ИТ корпорације фиксиране на њу. У чланку из 2020. Форбс наводи фирме чији су оснивачи, попут Гејтса, инвестирали у синтетичку биологију: Гугл, ПејПал, Нетскепе, Сан Мајкросистемс, Јаху! и други Зашто их је толико привлачило „месо биљног порекла”? Одговор се не крије: захваљујући новим јефтиним генетским технологијама, такви производи обећавају огроман профит.
Зашто се мучити са узгојем крава, свиња, оваца или кокошака? Довољно је у неким бачвама прокувати супстанцу неодређеног порекла, додајући боје и појачиваче укуса. И успут, укоријенити у друштву нови модеран курс ка „свести о животној средини“ под мантрама о „спашавању животиња“.

Постоји само један проблем – формирани укуси потрошача. Није лако одвратити Американце од говедине на хамбургеру или ћуретину за Дан захвалности. И ту у помоћ може доћи оно најбаналније – дефицит. Шта ће се десити ако после годину-две вечитих прекида у исхрани месне одељења продавница одједном буду украшене сочним полупроизводима у прелепој амбалажи – “шницлима”, “ескалопима” и осталим “месоликим” ? И покушајте да не купујете када су модни блогери на друштвеним мрежама, колеге са посла, лекари на клиникама и наставници ваше деце у школама брујали о „револуцији здраве исхране“!

Прочитајте још:  Либерална медијска криза ескалира у САД

Али можда неискорењива жеђ за новцем није главни разлог који гура велике америчке компаније да улажу у јефтине замене за нормалну храну? Шта кажете на пренасељеност, ратове, катаклизме? Није ли синтетичка храна спас човечанства од претње глађу?

 

О чему сања Рокфелерова фондација?

 

„Не баш“, у извештају Рокфелер фондације „Ресетујте табелу: Упознајте тренутак за обнову америчког система исхране“, транспарентно је наговештено у лето 2020, на врхунцу пандемије. Помиње растућу претњу глади у Америци, предвиђа проблеме у ланцу снабдевања и отворено говори о „обећавајућим и инспиративним решењима“ која је КОВИД-19 подстакао.

Као једно од ових решења, предлаже се нови принцип за реорганизацију америчких линија снабдевања, заснован на „вредностима правде, етике и одрживости“. Приоритет треба дати оним произвођачима и добављачима који отелотворују ове вредности, саветује Рокфелерова фондација. Шта говоримо?

Тада се не само у ланцима, већ и у производњи хране, као и њеној дистрибуцији, елиминише расизам и неодговоран однос према животној средини, укључујући климатске промене, наводе аутори извештаја. Тада ће „јефтине и празне калорије“ традиционалне америчке хране, које су потрошачима донеле здравствене проблеме, губитке обојеним и аутохтоним фармерима и штету природи (путем еколошки деструктивних метода производње хране), постати прошлост.

„Добро планиране реформе система исхране могу помоћи да се развију модели компензације за смањење емисије гасова стаклене баште и очување пољопривредног земљишта, минимизирајући неједнакости које би иначе биле погоршане климатским променама“, поверавају аутори.

Тврди се да би нови систем требало да се ослања на дијететску природу хране. Штавише, системи исхране и здравља морају да раде као један механизам. Потребно је „истраживање о исхрани“ које може повећати отпорност становништва на будуће пандемије, каже се у извештају.

Генерално, кажу стручњаци Рокфелерове фондације, амерички систем исхране треба да се раздвоји, децентрализује и регионализује. Али такође му је потребан један савезни координатор, попут Одељења за унутрашњу безбедност или Националне обавештајне агенције која се појавила после 11. септембра. А у исто време – и јединствен дигитални систем који би у реалном времену пратио потребе домаћинстава заједно са њиховим приходима и другим пописним подацима (а за ово 42 милиона Американаца хитно треба да буде повезано на интернет).

У ствари, пред нама је верзија „дигиталног концентрационог логора” будућности, у којој ће потрошачи добијати „здраву храну” под пуном контролом Великог брата, строго дозирану од стране специјално обучених лекара. Ова храна ће, заузврат, морати да се узгаја у оквиру „нове нормалности“ и „одрживе екологије“, где се фармери „беле расе“ и „прдеће краве“ само ометају.

У овом „храбром новом свету“, полице продавница ће вероватно бити препуне робе, а купци ће блистати од среће. На крају крајева, чист протеин из црва је модеран, користан, и што је најважније, политички коректан!

Васељенска/Русстрат

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *