Лукашенко:Боље да се не зезате с нама

0

Лукашенко (Фото: РИА)

Белорусија своју безбедност гради на основу потребе да брани своје границе. Ово је данас изјавио председник Белорусије Александар Лукашенко новинарима након обиласка војних објеката у Лунињечком округу, сазнаје БелТА.

„Ми градимо своју безбедност на основу одбране наших граница да бисмо се одбранили . Ко је могао да замисли да ћемо ових дана морати да градимо одбрану од наших најмилијих? Да изградимо не само ограду, већ најскупљи безбедносни систем на јужној граници“, рекао је Александар Лукашенко.

Шеф државе је напоменуо да не само као председник, већ и као председавајући Врховног државног савета Уније, жели да истакне да Белорусија и Русија не желе рат. „Мислим да ће ме и руководство Русије разумети. Оно што ја кажем вероватно ће бити у складу са њиховом позицијом. Не желимо рат. Не само зато што је тешко и лоше, није само непријатност – то је страшно за човека,  за људе а не само за војна лица.Не дај боже рат ће погодити све.Због тога не желимо да се боримо.Не желимо ни зато што се сећамо какав смо рат имали који је завршен пре седам деценија, “ рекао је он. Белоруски лидер.

Истовремено, Александар Лукашенко је нагласио да ако почну да распоређују војску против држава Евроазијске Уније, стављају разне врсте санкција на ивицу опстанка, застрашују и прете, онда ће Белорусија и Русија бити „сломљене да не би изгледа довољно.”

“Због тога, не треба да се зезате са нама. Не можемо бити поражени. А по духу смо такви људи да је немогуће победити, а по територији: од Бреста до Владивостока, многи су већ покушали, сећамо се „Не петљамо се у ничију башту, имамо довољно земље, да је чувамо и развијамо. То су наши циљеви. Али понављам још једном, ако се неко није просветлио: неће бити довољно. Не претим, само упозоравам: не дај Боже!” – резимирао је шеф државе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  „Порфирије, Вучић и Ђилас би могли да окрену Србију Западу“

Како је саопштено, Александар Лукашенко је 17. јануара одобрио идеју о заједничкој оперативној вежби оружаних снага Белорусије и Русије „Савезничка решеност – 2022“ . Маневри ће бити одржани од 10. до 20. фебруара и постаће део теста снага за реаговање државе Уније. Практичне акције ће се одрађивати на полигонима Обуз-Лесновски, Осиповички, Брестски, Гожски и Домановски, као и у појединим областима области. Планирано је да се користе аеродроми Барановичи, Лунинец, Лида, Мачулишчи.

„У овој тешкој ситуацији, још у децембру прошле године, председник Руске Федерације и ја смо се договорили да заједнички спроведемо непланиране конкретне активности на западним границама Уније и на јужном крилу Белорусије – то је и граница Унија.Данас видимо шта нам је потребно у овом западном и јужном региону, „белоруском балкону“, да изведемо солидне вежбе“, рекао је Александар Лукашенко 17. јануара, примајући извештај војног врха .

Шеф државе је напоменуо да је више од 30.000 војника, опреме и наоружања концентрисано у Пољској и балтичким државама у близини белоруских граница. “Штавише, Варшава се обратила руководству северноатлантског блока са захтевом да се у овом региону размести вишеешалонски систем логистичке и техничке подршке. Као војни људи, одмах постављамо питање: зашто?” – рекао је председник. Према његовим речима, закључак може бити само један – за нешто озбиљно се спремају, бар дуго.

Александар Лукашенко је рекао да је ситуација на јужним границама такође алармантна: Украјина јача војни контингент.

Током вежбе „Алиед Ресолве – 2022“, јачање делова белоруске границе у могућим правцима продора наоружаних група милитаната, блокирање канала за испоруку оружја, муниције и других средстава која се могу користити за дестабилизацију ситуације у разрадиће се земља са заузимањем одређених граница и опремање контролних пунктова. Поред тога, биће одржане вежбе тражења, блокирања и уништавања непријатељских нелегалних оружаних формација и диверзантско-извиђачких група, а разрађиваће се и одређена питања постконфликтног решавања.

Прочитајте још:  ДРИТАН ПОКАЗАО СВОЈЕ ПРАВО ЛИЦЕ! Подржао ДПС - гласа за скандалозну антисрпску резолуцију

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *