Амерички пусти снови: САД позвале Пољску и Литванију да „неутралишу” војни фактор Калињинграда

0

Руска војска у Сирији (Фото: Јутјуб)

Сара Вајт, аналитичарка Лексингтон института, у чланку за 19 Фортифиве позвала је Пољску и Литванију да што пре предузму мере за неутрализацију војних предности Калињинградске области и „неутралисање” калињинградског фактора у случају оружаног сукоба. са Русијом.

Како је приметио посматрач, руска полуексклава, која се граничи са Пољском и Литванијом, могла би да зада НАТО „многу главобољу“. Она је подсетила да је регион добро наоружан: има високопрецизне системе Искандер-М, ловце са крстарећим ракетама, а служи и као база за импресивну руску морнарицу, преносе РИА Новости .

Према речима аутора материјала, у циљу неутралисања војних предности Калињинградске области, Варшава и Вилњус треба да предузму акцију што пре. Вајт је уверен да би куповина америчких система противваздушне одбране Патриот (САМ), авиона Ф-35 Лигхтнинг ИИ пете генерације и тенкова М1 Абрамс била „ефикасан“ одговор на руски одбрамбени систем изграђен у региону. Иако Литванија не може себи да приушти тако скупо наоружање, ипак треба да угради бар противракетни одбрамбени систем, сматра колумниста.

Раније у јануару, администрација Сједињених Држава дозволила је могућност смањења броја америчких трупа у источној Европи, подложно сличним корацима Русије и под одређеним условима Москве, укључујући унапред обавештење о кретању снага и руских ракета Искандер у Калињинградска област.

Кремљ је истакао да Русија ни са ким неће разговарати о могућности повлачења наоружања из Калињинградске области, пошто је регион руска територија.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Подсетимо, у јулу 2021. Сједињене Државе су дозволиле „опсаду и физичку окупацију“ Калињинграда. Поред тога, у мају се сазнало за тајни план америчког напада на Калињинград. Поред тога, у октобру 2019. Ричард Хукер, виши научни сарадник Џејмстаун фондације (САД), у свом извештају је предложио да НАТО размотри могућност заузимања Калињинградске области у случају оружаног сукоба са Русијом на Балтику. Гувернер Калињинградске области Антон Алиханов назвао је „план заузимања Калињинградске области“ земаља НАТО-а „америчком глупошћу“ и скренуо пажњу на чињеницу да се објаве у страним медијима о могућем сукобу у балтичким државама и „хватању“ Калињинградска област од стране земаља НАТО-а су од користиНАТО војно-индустријски комплекс. Главни уредник часописа „Арсенал отаџбине” Виктор Мураховски је сценарио „хватања” Калињинграда назвао идиотизмом . Савет Федерације је препоручио да се „љубитељи лудих сценарија“ смире.

Прочитајте још:  Амерички суд одбацио Трампову тужбу против Твитера

У септембру 2019. године командант америчких ваздухопловних снага у Европи Џефри Ли Хариган рекао је да Пентагон има план да пробије противваздушну одбрану Калињинграда. Руско Министарство спољних послова оценило је Хариганову изјаву као претњу. Кремљ и Министарство одбране су уверавали да ће Калињинградска област бити поуздано заштићена од агресивних планова америчких генерала. Лист ВЗГЉАД расправљао је зашто НАТО прети нападом на Калињинград.

Сенатор Алексеј Пушков објаснио је хистерију Запада око Калињинграда рекавши да „САД и НАТО морају стално да држе ову тему како би оправдали засићење Балтичких држава, Пољске и Балтичког мора својим оружаним снагама; повући Финску на војне маневре НАТО-а, а такође гурнути Шведску, где постоје значајне проатлантске снаге, да се придружи алијанси упркос њеном неутралном статусу.

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *