Страшни резултати: Бебе рођене током пандемије заостају у раном развоју

0

Фото: Шатерсток

Научници са Колумбија универзитета су открили да су бебе рођене током прве године пандемије постигле горе резултате на развојном скрининг тесту друштвених и моторичких вештина са шест месеци – у поређењу са бебама рођеним непосредно пре пандемије.

Студија, која је укључивала 255 беба рођених у Дечјој болници Морган Стенли у Њујорку и болници Ален између марта и децембра 2020, објављена је у часопису ЈАМА Педиатрицс.

„Дојенчад рођена од мајки које су имале вирусне инфекције током трудноц́е имају већи ризик од неуроразвојних дефицита, па смо мислили да ћемо пронаћи неке промене“, каже др Дани Думитриу доцент. педијатрије и психијатрије на Вагелос колеџу лекара и хирурга Универзитета Колумбија.

„Били смо изненађени што нисмо нашли апсолутно никакав сигнал који би указивао на то да је изложеност ковиду током трудноће повезана са неуроразвојним дефицитима. Уместо тога, боравак у утроби мајке током пандемије био је повезан са нешто нижим резултатима у областима као што су моторичке и социјалне вештине, али не и у другим, као што су вештине комуникације или решавања проблема“, додаје.

Резултати сугеришу да је огромна количина стреса коју су трудне мајке осећале током ових невиђених времена можда одиграла улогу.

Претходне студије су показале да стрес код мајке у најранијим фазама трудноће има већи утицај на социо-емоционално функционисање одојчади, а сличан тренд је откривен и у новој студији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Новорођенчад чије су мајке биле у првом тромесечју трудноће у јеку пандемије, имала је најниже резултате неуроразвојног развоја.

Други фактори, укључујући мање времена за игру и измењене интеракције са родитељима под стресом, могу да објасне зашто бебе рођене током пандемије имају слабије социјалне и моторичке вештине, од беба рођених пре пандемије.

Прочитајте још:  Прослава послушности: Хоће ли Самит за демократију обновити свет?

У једној раној студији, научници су открили да мајке не преносе ковид свом фетусу. Међутим, познато је да вирусне болести током трудноће повећавају ризик од застоја у неуроразвоју код деце кроз активацију имуног система мајке, што заузврат утиче на развој мозга фетуса.

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *