НАСА и БиоСенс “рационализују” српске њиве

0

Foto: Pixabay

Новосадски Институт БиоСенс у сарадњи са НАСА, Универзитетом у Гренд Велију, Државним и Технолошким универзитетима у Мичигену развија систем за мониторинг и рационално коришћење водних ресурса и земљишта у Србији, саопштено је из тог института.

Како се наводи, нови пројекат помоћи ће српској пољопривреди да се суочи са климатским променама и да што рационалније користи водне ресурсе и земљиште.

“Заједно са америчким колегама ћемо анализирати сателитске слике Војводине, покушаћемо да дамо одговор на питање како ће климатске промене утицати на домаћу пољопривреду и животну средину, и шта конкретно можемо да урадимо да бисмо повећали ефикасност производње и задржали биодиверзитет”, рекао је помоћник директора за иновације и сарадњу са привредом Оскар Марко.

Преноси се и изјава директора Института БиоСенс Владимира Црнојевића, који сматра да је ово још један важан корак у процесу дигитализације пољопривреде чија је локомотива управо Институт БиоСенс.

“Тренутно, најважнија полазна тачка за развој пољопривреде су подаци. Дељењем података и знања кроз сарадњу са врхунским научним институцијама и улагањем у истраживања, умножава се интелектуални капитал, настају нове идеје и решења која ће пољопривреду учинити ефикаснијом”, рекао је он.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Из БиоСенса су упозорили да непредвидиве летње падавине доводе до промене водостаја који у јужном сливу реке Дунав, драгоценом ресурсу за пољопривреду, опада.

Како би се пољопривредни сектор на прави начин прилагодио климатским променама, сматрају, важно је разумети трендове у пољопривреди, односно померање датума сетве и жетве, промене сетвене структуре, плодореда, трајања пољопривредне сезоне.

Најављено је да ће пројекат трајати до 2024. године, а најновије информације и резултати пројекта биће доступни на сајту Института БиоСенс.

Прочитајте још:  Српски стручњак предлаже нови концепт пољопривреде: Или моћан преокрет, или остајемо без села

Бета / БиЗЛифе

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *