Папа Бенедикт XVI признао: Дао лажну изјаву о сексуалном злостављању у цркви

0

Izvor: Andreas SOLARO / AFP

Пензионисани папа Бенедикт XВИ признао је да је дао лажну изјаву током истраге о сексуалном злостављању деце унутар немачке Римокатоличке цркве.

За сексуално злостављање оптужени су и неки црквени званичници који су још на функцијама, пренела је немачка агенција ДПА.

Пензионисани папа је путем свог секретара доставио изјаву у којој је навео да је 1980. био на састанку на којем се дискутовало о свештенику који је злостављао дечаке у бискупији Есен, у западној Немачкој, али да је само премештен у Баварску.

Бенедикт XВИ, који је тада као Јозеф Рацингер (Јосепх Ратзингер) био надбискуп у Минхену, више пута је тврдио да није присуствовао састанку са свештеником.

Адвокатска канцеларија Вестфал шпилкер ваштл (Wестпфахл Спилкер Wастл) која је за минхенску надбискупију израдила извештај о сексуалним злостављањима дошла је до записника у којем је евидентирано да је био на састанку.

У писаној изјави бившег папе наводи се да грешка није направљена с лошом намером, већ је резултат “превида у уредјивању његове изјаве”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он се извинио због грешке и рекао да се нада да ће му бити опроштено.

Додаје се да на том састанку није донета одлука о свештенику већ да му је само дозвољено да има обезбедјен смештај за време терапије у Минхену.

Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *