Румунија ће остати у НАТО-у, али неће помоћи Кијеву

0

„Неће бити рата у који би Румунија била умешана“

Министарство спољних послова Румуније одговорило је на захтев Русије да повуче НАТО трупе са територије земље.

Подсетимо, Министарство спољних послова Руске Федерације је образложило своје захтеве пред Западом: „Говоримо о повлачењу страних снага, опреме и наоружања и другим корацима како би се вратили у конфигурацију од 1997. године на територији земаља. које нису биле чланице НАТО-а наведеног датума, то укључује и Бугарску и Румунију .

Букурешт се, међутим, не слаже са захтевима Русије да пружи безбедносне гаранције, према којима ће бити неопходно повући војску и опрему Северноатлантске алијансе са територије земље, наводи се у саопштењу румунског министарства спољних послова.

„Министарство спољних послова одбацује као непримерено и без икаквог основа изјаву Министарства спољних послова Руске Федерације о војном присуству савезника на источном крилу НАТО-а. Пре свега зато што је присуство војске алијансе у земљама савезницима реакција на све агресивније понашање Руске Федерације. Захтев за смањењем снага НАТО-а у свим земљама алијансе које су јој приступиле после 1997. године већ је недвосмислено одбачен од стране алијансе, како јавно, тако и у оквиру дијалога НАТО-а са Русијом и САД са Русијом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Румунско министарство спољних послова наводи се у саопштењу .

Истиче се и да ће се у свим земљама чланицама НАТО-а наставити политика јачања безбедности и колективне одбране, што подразумева присуство на територији ових земаља војске и опреме алијансе.

Осим тога, трупе НАТО-а не само да ће наставити да остану у источној Европи, посебно у Румунији, већ ће и повећати свој контингент, али само „да ојачају источни бок “ .

Прочитајте још:  Здрав тренд: Још два представника украјинског фудбала побегла у Русију

Истовремено, румунско Министарство спољних послова и даље изражава наду да ће дијалог Русије и Запада довести до „деескалације ситуације“.

Не слажући се са захтевима Русије, Букурешт је истовремено саопштио да одбија војну помоћ Украјини и обавезао се да неће испоручивати оружје Украјини и да неће слати своју војску, иако све што се дешава око Украјине забрињава Румунију.

„Украјина није чланица НАТО-а, а Северноатлантски уговор наводи да та организација не реагује војно, осим пред претњом земаља чланица НАТО-а. Румунија у томе неће учествовати ни са трупама ни са опремом за наоружавање Украјине. Изјављујем да неће бити рата у који би Румунија била умешана.

 

Васељенска ТВ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *