Лоша вест за буџет: Србија мора да повећа УВОЗ СТРУЈЕ

0

Foto: Pixabay

Србија ће обезбедити додатни увоз електричне енергије због повећане потрошње и с обзиром на недовољну производњу у термокапацитетима насталу због недовољне количине и калоричне вредности допремљеног угља, речено је данас на седници Радне групе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима.

На седници су представљени најновији подаци о стању електроенергетског система у Србији, потребним количина енергије и енергената за домаћинства и привреду, као и планови за наредни период, објавило је Министарство рударства и енергетике.

Из Електропривреде Србије је речено да је потрошња електричне енергије, у односу на јануар прошле године увећана, пре свега због ниских температура.

Како је указано из ЕДС-а, дистрибутивни систем је стабилан, а мањи прекиди настају услед планираних радова који су, како је речено, усмерени ка превенцији кварова.

Преносни систем такође, како је наведено, функционише без већих проблема.

На седници је било речи и о стању у гасном сектору у Србији, речено је да је потрошња природног гаса на рекордном нивоу, због чега се увозе додатне количине из оба правца, али да снабдевање није угрожено.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Истовремено, испорука топлотне енергије корисницима даљинског грејања у земљи је стабилна.

На састанку Посебне радне групе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима, поред представника Министарства рударства и енергетике, учествовали су и представници Србијагаса, Електропривреде Србије, Електромрежа Србије, Електродистрибуције, Нафтне индустрије Србије, Пословног удружења “Топлане Србије”, Јавно комуналног предузећа “Београдске електране”, Града Београда, чланови Савета АЕРС-а, Дирекције за робне резерве, РХМЗ, Рурадског басена “Колубара”, Транспортгаса, ЈП ПЕУ “Ресавица” и Србија карго, наведено је у саопштењу.

Прочитајте још:  Прво цепање "МИ - Глас из народа": Јерковић хоће са Вучићем!

Бета / БиЗЛифе

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *