Елена Панина: НАТО је увукао Украјину у своје сајбер мреже

0
сад украјина

Украјина и САД (Фото: Председништво Украјине)

„Дигитални“ меморандум између Украјине и НАТО-а, који је отворио „кишобран“ Алијансе над сајбер простором Украјине, усмерен је на ударе против руских мрежа, каже Елена Панина, директорка Института РУССТРАТ.

Нови споразум између Кијева и НАТО агенције за комуникације и информисање (НЦИ) далеко превазилази модернизацију украјинских мрежа, о чему су трубили „квадратни“ медији. Отвара НАТО „кишобран“ над сајбер простором Украјине и, штавише, припрема сајбер нападе на руске мрежне ресурсе.

Овако је директорка Института РУССТРАТ Елена Панина прокоментарисала ажурирани меморандум о заједничком раду на технолошким пројектима, који су 17. јануара потписали генерални директор НЦИ пуковник белгијске војске Лудвиг Декамп и шеф украјинске мисије при НАТО Наталија Галибаренко. .

Руска штампа је, нажалост, игнорисала овај догађај. А украјински медији су пожурили да то сакрију у магли опскурних формулација попут „увођења информационих технологија и комуникационих услуга“. У стварности иза овог документа стоје много озбиљније ствари.

Пре свега, као део иницијативе, Украјина добија приступ војним мрежама НАТО-а: од платформе за размену информација о злонамерном софтверу до система раног упозоравања на опасност из ваздушног простора. Ове мреже омогућавају Кијеву и Бриселу да брзо размењују податке преко сигурних комуникационих канала одвојених од Интернета. А украјинска војска користи критичне обавештајне податке са НАТО радара, дронова и надзорних станица.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Поред тога, у Кијев се шаљу НАТО специјалисти за сајбер безбедност. Они су дизајнирани не само за обуку локалног особља, већ и за заштиту непоузданих компјутерских мрежа Украјине, укључујући успостављање стабилне затворене тактичке везе између јединица Оружаних снага Украјине. У ствари, Брисел намерава да пребаци систем командовања и управљања украјинском војском на стандарде комуникације Алијансе.

Прочитајте још:  Руски сенатор: Да нема руске претње, НАТО би се могао бавити једино промоцијом ЛГБТ права

НАТО издваја новац за ово од 2015. године у оквиру Повереничког фонда за команду, контролу, комуникације и информатику (Ц4), чији је кустос НЦИ. Сада на овој линији треба очекивати нове транше на терет пореских обвезника земаља чланица НАТО-а.

Штавише, стручњаци НАТО-а ће идентификовати „уљезе“ који стоје иза недавних сајбер напада на сајтове украјинских владиних агенција. Штавише, починиоци су унапред одређени – реч је, наравно, о „руским хакерима“ који свакако делују „под окриљем ГРУ Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације“, како воле да пишу украјинске новине.

Насупрот томе, европска штампа је отворенија. Она наводи да се Украјина де факто претвара у арену битке између НАТО-а и Русије – за сада само у сајбер простору. Посебно се скреће пажња на публикацију у швајцарском Ле Темпсу „За НАТО је сајбер рат већ почео“ од 21. јануара. У њему се директно наводи да Алијанса води активне операције против Русије у компјутерској сфери и „тестира руске мреже“. Узорно самооткривање!

Да вас подсетим да је озлоглашени напад на украјинске сајтове, изведен само три дана пре потписивања меморандума, састојао се у постављању апела који је обећавао одмазду „за Волињ, за ОУН УПА*, за Галицију, за Полисију и за историјску земље.” Само слепи могу да не виде пољски рукопис у овоме. Ипак, у Кијеву и Бриселу су одмах видели „руски траг“ у нападу.

Пред нама је још једна провокација под лажном заставом, омиљени трик Запада, који са променљивим успехом користи већ дуже време. Под овим изговором, НАТО сада увлачи Украјину у своје сајбер мреже и, не скривајући се, припрема ударе на руске мрежне ресурсе.

Прочитајте још:  Србија није подржала декларацију УН за прекид рата у Украјини!

Нису искључени нови провокативни напади на украјинске онлајн ресурсе, које ће Брисел и Кијев одмах прогласити за „део хибридног рата Русије против Украјине“, искоришћен за оштро заоштравање односа са Москвом и одигран као изговор за репресалије против народних република  Донбас.

 

В.Т./Васељенска/Русстрат

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *