Грађани пријављују да им из СНС стижу позиви и питања о референдуму, оператери тврде да нису дали бројеве

0

(фото:Пиксабеј)

“Како сте гласали на референдуму” питање је које, како сами кажу, грађани најчешће добијају од људи који се са друге стране жице представе да зову из СНС-а. Они који су се јављали кажу да странци никад нису остављали своје податке, а да су позиви стизали и на припејд бројеве њихове малолетне деце. На питања Јужних вести сви водећи оператери у Србији тврде да податке странкама не дају и да поштују закон.

Нишлијка Љубинка, како сама каже, једна је од оних којима је позив стигао иако никада није свој контакт оставила ниједној странци.

Редом зову да питају да ли смо излазили на референдум. Између осталог и моју млађу децу од 14 и 11 година. На мобилни. Иначе, баш ме занима одакле им њихови бројеви на припејду. Катастрофа. Звали су и близанце мојих пријатеља од 15 година, исто припејд – каже Љубинка.

Још једна Нишлијка пита:

Одакле им бројеви, као да смо их купили у странци? Невероватно.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Позив је стигао и породици из околине Гаџиног Хана.

22. јануара су звали и питали да ли смо излазили на гласање. Нисмо давали њима овај број. Број се води у Теленору на супруга, али користим га ја. Али из СНС су баш тражили њега: “Добар дан, ја сам Наталија из Српске напредне странке. Могу ли да чујем г-на Г. М.?”. Ова особа питала је да ли је мој супруг излазио на гласање, али је он подвикнуо “одакле вама овај број” и она је прекинула везу – прича жена из околине Гаџиног Хана.

Прочитајте још:  БАХАТО Вучић у Ниш стигао полицијским хеликоптером (видео)

У Теленору кажу да они поштују законе и да нису достављали бројеве ниједној политичкој странци.

Теленор послује у потпуности поштујући Закон о заштити података о личности и нисмо достављали податке о корисницима ниједној политичкој партији – пише у кратком одовору.

Идентичан је и одговор Телекома и А1, некадашњег ВИП-а.

Телеком Србија никада никоме није дао своје базе података.

А1 Србија у потпуности послује према важећим законима Републике Србије и не размењује претплатничке бројеве, нити податке о личности својих корисника, са политичким организацијама било које врсте – одговори су оператера.

Питања су послата и Информативној служби СНС, одговори још нису стигли.

Међутим, ово није први пут да из владајуће странке стижу позиви и људима који нису њихови чланови и симпатизери, нити су икада оставили свој контакт СНС-у. То се десило и Милошу Бошковићу, активисти из Ниша пред јунске изборе 2020. године који је разговор са оператерком из СНС снимио и окачио на YоуТубе.

Никада нисам имао никакав контак са њима и колико се сећан никада им нисам оставио број телефона. Тако да не знам одакле им мој број телефона, позвали су ме… Очекивао сам и сада да ме позову, али нису – каже Бошковић.

Право да се од странке тражи брисање података

Правник Павле Димитријевић из организације ЦРТА која последњих година прати изборе у Србији и бави се изборним законима, каже да је око референдума разлика у томе што не постоји референдумска тишина, за разлику од избора где она мора да се поштује.

Зато су некима позиви стизали и дан пред гласање, а Димитријевић упућује на правилник који су израдили где јасно пише да грађанин има право од странке да тражи брисање својих података уколико зна да их она поседује.

Прочитајте још:  Нема краја ужасу у Нишу: Ћеркица се са васпитачем играла „доктора“…

Уколико знате да политичка странка има ваше податке о личности, а не желите да их и даље чува и обрађује, имате право да поднесете захтев за брисање података о личности. Те податке сте можда својевољно дали приликом учлањења или потписивањем формулара на промотивном штанду странке, а можда вас контактирају из странке а да ви не знате одакле им ваши подаци. У сваком случају, као лице чији се подаци о личности обрађују имате законом загарантована права у вези са својим подацима, а брисање података је једно од њих – пише у Правилнику.

Захтев за брисање података о личности доступан је – овде, а он се након попуњавања шаље странци.

Уколико она не поступи по њему и не обрише податке у року од 30 дана, жалба се упућује Поверенику за заштиту података о личности или се подноси тужба.

Јужне вести

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *