Русија добила одговор од НАТО-а на предлоге за безбедносне гаранције

0
Столтенберг

Јенс Столтенберг (Фото: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ)

Северноатлантски пакт је у среду, 26. јануара, предала Русији свој писмени одговор о безбедносним гаранцијама. Одговор је послат преко руске амбасаде у Белгији, преко које Русија одржава контакте са алијансом након затварања сталне мисије Русије при НАТО-у и представништва НАТО-а у Москви прошле године.

„НАТО је данас предао писани одговор Русије на безбедносне предлоге. Радили смо то паралелно са Сједињеним Државама“, рекао је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг на конференцији за новинаре у Бриселу.

Према Столтенберговим речима, НАТО неће правити компромисе по питању приступања својим редовима нових чланица, укључујући Украјину. Истовремено, он предлаже обнављање рада представништава у Москви и Бриселу, успостављање директне линије за избегавање инцидената, наставак брифинга о вежбама и вођење дијалога о контроли наоружања, укључујући свемир.

„Одлучили смо да одговоримо писаним путем јер веома озбиљно схватамо напоре да остваримо напредак у дијалогу са Русијом. Корисно је не само да се састанемо у оквиру НРЦ [Савет Русија-НАТО – прим. аут.], већ и да одемо корак даље и да напишемо и договоримо предлоге, идеје, питања за која верујемо да је напредак могућ и пут напред, области у којима можемо да се договоримо“, преноси ТАСС .

Према Столтенберговим речима, ставови Русије и НАТО-а се веома разликују, али је сада неопходно спречити нови сукоб у Европи. „Није тајна да су наше позиције веома удаљене и да имамо озбиљне разлике, али је у исто време још важније да саслушамо забринутост једни других и покушамо да пронађемо политичко решење у којем можемо да спречимо нове оружане сукоба. То може бити веома озбиљно и сви то треба да спречимо“, рекао је он.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Извештај са фронта: Руска ПВО оборила још један украјински Су-25

Према речима генералног секретара, НАТО се нада деескалацији ситуације око Украјине, али је спреман да у кратком року распореди додатне војне контингенте у црноморском региону. „НАТО се нада деескалацији у Украјини и нуди Русији дијалог, али истовремено повећава спремност својих снага и присуство у црноморском региону и на истоку алијансе. Испредни одред снага за реаговање НАТО-а, који се састоји од 5 хиљада људи, на челу са Француском, ако је потребно, може бити распоређен у региону у року од неколико дана“, рекао је Столтенберг.

В.Т./Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *