СИМБОЛИЧНО: На Светог Саву основана Светосавска странка у Црној Гори

0

Добрило Дедеић

Иницијативни одбор нове српске странке, који чине челници и чланство Српске листе Добрила Дедеића, као и чланови недавно угашених партија – Народне странке и Српске радикалне странке – састаће се данас, на дан Светог Саве, са циљем оснивања светосавске странке, сазнаје Побједа.

Идеја је, како је саопштено Побједи, да се формира снажна интегралистичка партија десног центра која ће се у свом имену јасно идеолошки декларисати као светосавска. Нашем листу је из Иницијативног одбора потврђено да ће светосавска, како су рекли, „кућу градити од темеља“. То значи да ће се, у старту, општински одбори свих чинилаца који ће формирати светосавску стопити у јединствене општинске одборе, те да након тога крећу у јачање општинских организација новим људима, а онда у формирање мјесних одбора и заокруживање страначке инфраструктуре.

Планирано је да се процес конституисања светосавске заврши за Видовдан, када ће делегати из свих градова у којима заживе одбори странке, на Изборној скупштини у Подгорици, изабрати све руководеће органе светосавске.

Током прошле године, више странака и покрета је избрисано из Регистра политичких партија у Црној Гори. Међу њима су и неке од најстаријих – Народна странка која је основана 1990. године, са циљем обнове мисије странке са идентичним називом из времена краља Николе. Такође и Странка српских радикала која је, као Српска радикална странка, основана 1992. године.

Одлукама Министарства јавне управе, дигиталног друштва и медија, чији Директорат за имплементацију добре јавне управе је надлежан за евиденцију у Регистру, број партија са српским префиксом је вишеструко умањен и „десеткован“. Од некадашњих петнаестак српских странака, након провјере документације, у Регистру су „преживјеле“ Нова српска демократија Андрије Мандића, Српска листа Добрила Дедеића и Демократска српска странка Драгице Перовић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Коронакриза на мала врата либерализује ГМО производе!

– Умјесто да се партије које су гласали Срби баве суштинским питањима, они су се, унутар парламентарне већине, свакога дана искључиво обрачунавали поводом процената у власти, политички давили и саплитали једни друге око тога ко ће бити премијер или министар, што ће се ускоро завршити падом Владе. Нико након промјене режима Мила Ђукановића није поставио, чак ни поменуо, питање уставног статуса српског народа у погледу изједначавања позиције Срба и Црногораца у највишем правном акту. Од када су на власт у Црној Гори дошле ‘просрпске’ НСД и ДНП, српство се третира као феномен реминисценције у Горском вијенцу или гусларским пјесмама. И ништа више од тога, ако занемаримо капитал који је уложен у ,,Српску кућу“, чији власник није српски народ, већ појединци, наводе иницијатори оснивања светосавске у Црној Гори – истичу из Иницијативног одбора светосавске, откривајући темељне правце свог будућег ђеловања.

– Не желимо свађу са било ким, нити ћемо се ваљати у политичком брлогу због кога Срби ускоро остају без представника које су имали у извршној власти, какви год да су били. Наша је мисија да урадимо оно што други не смију, а нама нико не може забранити – закључују из Иницијативног одбора светосавске.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *