Мештани у страху да ће цијанид загадити Млаву

0

EPA-EFE/ FRANK RUMPENHORST GERMANY OUT

У оквиру иницијативе грађана и еколошких организација против изградње рудника злата на обронцима Хомољских планина у власништву канадске компаније Данди Прециоус Металс, за чију производњу би се користио цијанид, у селу Лазница у недељу биће одржана трибина на којој ће бити изнета аргументација због чега је реализација тог пројекта штетна по здравље људи и животну околину.

– Противимо се изградњи тог рудника јер би се у процесу производње користио цијанид за одвајање злата од руде. То је потпуно неприхватљиво јер је познато да је цијанид отрован за људе а његовим коришћењем затровала би се река Млава. Канадска компанија Данди Прециоус Металс намерава да истражује руду злата не само на тој једној већ и на низ других локација на територији општине Жагубица чиме опасност по здравље људи и животне средине постаје још већа. Зато ће на трибини коју организујемо еминентни стручњаци јавности презентовати зашто овакав рудник никако не сме да буде отворен – каже за Данас Иван Дунић, грађанин Жагубице који припада неформалној иницијативи против изградње тог рудника у околини села Лазница.

Према његовим речима, штета у случају изградње рудника уз коришћење цијанида у процесу производње злата би била фатална а са друге стране реализацијом тог пројекта не би се добило пуно у економском смислу јер би посао добило свега 40 до 50 радника и то само привремено док експлоатација злата траје.

Он истиче да је циљ грађана који се противе изградњи рудника да утичу на надлежне да не дозволе његово отварање, због тога што ће бити коришћен цијанид у технологији добијања злата.

Прочитајте још:  Преминуо Брано Мићуновић

Према његовим речима цијанид се у процесу добијања злата не користи нигде у свету у насељеним областима већ само тамо где нема становника попут пустиња и сличних локација.

У случају да дозвола за отварање рудника буде додељена компанији Данди Прециоус Металс Дунић наводи да су грађани који се томе противе спремни да „иду на багер“ односно да својим телима спрече његову изградњу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Подсећања ради, Данас је писао да Данди Прециоус Металс намерава да отвори рудник злата Потај чука – Тисница у ком би у наредних осам година било ископано око 15,5 тона најдрагоценијег од свих метала. Студија изводљивости је у изради а процена вредности капиталне инвестиције износи 211 милиона долара.

Како се наводи у елаборату за израду Просторног плана подручја посебне намене експлоатације злата на укупној површини од око 36 хектара, од чега је 54 одсто шума, биће ископано око 20 милиона тона руде. Она ће се потом дробити, а онда ће се тако уситњена руда потопити у реагенс-натријум цијанид.

Цијанид веже злато и сребро и одваја га од руде, а тај раствор ће се скупљати у базен, а потом одлази у постројење за апсорпцију, десорпцију и издвајање (АДР) које ће се налазити у затвореној згради где се одвија такозвано лужење. Испод базена предвиђене су две геомембране које би требало да штите од изливања.

У елаборату се истиче и да ће постројење и све остале активности бити у складу са „Међународним кодексом за управљање цијанидом“, као и да се тај процес цијанидизације користи већ 100 година и да већина рудника злата управо на овај начин извлачи злато из руде.

Прочитајте још:  СНС ЈЕ ДУБОКА ДРЖАВА У СРБИЈИ: Напредњаци припадају истој матрици као Хилари Клинтон и Џорџ Сорош (ВИДЕО)

Канадска компаније Данди Прециоус Металс има два рудника у Бугарској и један у Намибији, уз пројекат Тимок голд у Србији који развија.

Крајем прошле године Зорана Михајловић, министарка рударства и енергетике Србије, изјавила је да неће бити дозвољено отварање ниједног рудника, уколико се у експлоатацији злата буде користила технологија такозваног лужења цијанидом.

Данас

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *