Србијагас узео неповољан кредит од 200 милиона евра

0

Foto: N1

Недавно је Јавно предузеће Србијагас било принуђено да узме, како стручна јавност тврди, неповољан кредит од 200 милиона евра за набавку додатних количина гаса уз гаранцију државе, јавља Демостат.

Образлажући због чега је до то тога дошло, Министарство финансија је саопштило да би „ликвидност Србијагаса била угрожена без нових позајмица, јер је то предузећа због сигурног и континуираног снабдевања Србије природним гасом принуђено да и даље увози додатне количине по значајно већим набавним ценама”.

Како Демостат сазнаје у круговима добро информисаним о збивањима у гасном сектору, потреба за додатним количинама гаса из увоза настала је због прекомерног пражњења залиха у подземном складишту гаса Банатски двор.

То складиште је, пред почетак грејне сезоне, било готово у потпуности опскрбљено гасом. Међутим, с обзиром на то да је каснио ремонт блока Б1 у Термоелектрани Никола Тесла Б у Обреновцу, што је смањило домаћу производњу струје у условима повећане потрошње услед зиме, надлежни у Србији су били принуђени да троше веће количине гаса из Банатског двора.

Тим гасом снабдеване су Панонске термоелектране – топлане у Новом Саду, како би се произвеле недостајуће количине струје, што је условило да се гасно складиште готово у потпуности испразни и да у њему нема довољно количина за редовно попуњавање дневне потрошње у Србији.

Да гас у резерви у складишту у Банатском Двору није потрошен за производњу струје, те би количине, како тврди стручна јавност, биле сасвим довољне за потребе потрошача током зимске сезоне и не би било потребе за интервентним увозом и задуживањем Србијагаса.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Азербејџан подржао пројекат изградње гасног хаба у Турској

Према писању Демостата, стручна јавност такође сматра да недостатка гаса не би било да је то складиште проширено, како је и било планирано, али до чега досад није дошло.

Експерати тврде да Гаспром додатне количине гаса потребне Србиј, бар у овом тренутку, не жели да продаје по повлашћеној цени од 270 долара за 1.000 кубних метара, већ их нуди по знатно већој цени која је ипак повољнија него на берзама.

Позивајући се на изјаве председника Србије Александра Вучића, Демостат процењује да Србијагас за додатне количине гаса плаћа између 3,1 и 4,7 милиона долара дневно.

Генерални секретар Удружења за гас Србије Војислав Вулетић тврди да се у овом тренутку у подземно складиште гаса Банатски двор упумпавају одређене количине гаса.

“Ушли смо у период у коме је потрошња била мања, те су онда вишкови ускладиштени у Банатски двор, како би могли да се троше ако затреба”, објаснио је Вулетић.

Средства која је добио кредитом, Србијагас ће у највећој мери кориситити за инвестиције, а не за куповину гаса, најавио је он, али је истакао да ће бити свакако корисно ако део новца добијеног задужењем оде и на набавку додатних количина гаса.

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *