Човек звани афера: Какав је СНС ако нема бољег од Шапића

0

Aleksandar Vučić i Aleksandar Šapić Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

Потпредседник Српске напредне странке Александар Шапић биће први на листи ове партије на београдским изборима.

Да је Шапић виђен за потенцијалног градоначелника Београда, претпостављало се оног тренутка кад је донео одлуку да угаси свој СПАС и прикључи се странци Александра Вучића. Остаје питање да ли ће евентуални избор дугогодишњег председника општине Нови Београд на место првог човека Београда “прекрити” афере које су се годинама уназад везивале за његово име.

Већи део тих афера односи се на изгрању нелегалних објеката.

Још 2012. године бивши ватерполиста купио је трошну кућу површине 172 квадратна метра у Улици Лазе Лазаревић, након чега је на том месту изградио вилу од 672 квадрата, и то без грађевинске дозволе. Прве комшије, породица Пејић, већ тад су се жалили инспекцији на ограду висине шест метара коју је подигао на метар од њихове куће.

Те исте године Секретаријат за имовину донео је решење по коме се пет мањих плацева у Улици Лазе Лазаревић, испод Партизановог стадиона, додељује Шапићу на употребу. Парцеле су додељене без конкурса и јавног оглашавања. Решење је потписао тадашњи секретар Петар Живановић, а издато је на Шапићев захтев. Тих пет плацева је укупне површине 1.884 квадрата, а вредност земљишта је, према неким проценама, износила два милиона евра.

Шапић је, затим, улицу преградио металном капијом високом шест метара, а на месту поменутих парцела подигао је бројне објекте, као и базен, спортске терене и пратеће објекте.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Самим тим прекршио је и закон који каже да објекат не сме бити постављен ближе од 25 метара од најистуреније осе железничког колосека. Удаљеност Шапићевог објекта од железничког колосека је свега осам метара.

Прочитајте још:  СНС раскинуо коалицију са ЛСВ у Новом Саду

Резултат је то да ако данас покушате да пронађете Улицу Лазе Лазаревића на било којој мапи, ње нема. Кад да је приватно власништво Александра Шапића.

Кривичне пријаве комшија

Девет година касније, на адресу Првог основног јавног тужилаштва у Београду стигла је кривична пријава против актуелног потпредседника СНС због нелегалне изградње виле у насељу Бежанијска коса.

Шапић је купио кућу површине 149 квадрата у овом насељу. На сајту Агенције за спречавање корупције пише да је површина објекта 98, док је у катастру непокретности наведена површина од 149 квадратних метара.

Због нелегалне градње, против Шапића је кривичну пријаву поднео његов први комшија Љубинко Пејовић, и то због тога што је, како наводи у пријави, угрозио квалитет његовог становања и драстично умањио вредност његове некретнине.

“Оба стана се налазе под заједничким и јединственим кровом, а објекат је подељен по вертикали. Од почетка маја 2021. године, пријављени Александар Шапић изводи грађевинске радове на свом делу објекта, као и на заједничком таванском простору”, истиче се у пријави.

Нелегална градња и у Звечанској

Шапић је и раније, на сличан начин, у Београду изградио више непокретности, укупне површине од 525 квадрата, и то у дворишту виле у Звечанској улици. Тако је без грађевинске дозволе подигао спортски објекат од 286 квадрата, базен површине 56 квадрата, помоћни објекат од 38 квадрата, као и надстрешницу од 145 квадрата.

Оптужбе Алилија

Хамит Алили, син покојног Амита Алиља, некадашњег власника локала “Индекс 10” на Новом Београду, у изјави за Нова.рс тврди да му је Александар Шапић, функционер СНС и председник општине Нови Београд, на превару, преко ујака Радета Дедовића и оца Милоша Шапића, отео поменути објекат, те да за њега никад није исплаћена договорена тржишна цена.

Прочитајте још:  УЖАС! Рамбо поручио водитељки да је добро прошла, могле су пасти и батине!

У кривичној пријави коју је породица Алили поднела 2018. године пише да је „Александар Шапић организовао криминалну групу, чији су чланови Раде Дедовић (ујак), Небојша Јовановић (грађевински инспектор) и НН лице инвеститор, која је имала за циљ прибављање противправне имовинске користи. Они су тешко болесно лице, сад покојног Амдија Алилија, искористивши његово тешко физичко и психичко стање, лажним приказивањем чињеница довели у заблуду и навели га да 26. октобра 2016. године с Дедовићем (симулирани купац), док је стварни купац Шапић, закључи уговор о продаји локала од 104 квадрата на Новом Београду у Студентској улици 45а за 30.000 евра, иако реална процењена тржишна вредност непокретности износи око 180.000 евра“.

Ова пријава је у међувремену одбачена, занимљиво, само неколико дана уочи спајања Шапићеве партије са Српском напредном странком.

Упитан докторат

Годинама уназад медији пишу и о упитности његове докторске титуле.

Наиме, Шапић је дипломирао 2003. године на приватном Универзитету БК, који је био у власништву мајке и оца Богољуба Карића (Данице и Јоаникија). Девет година касније, Шапић је постао доктора наука. Докторирао је на Универзитету Унион 2012. на теми „Карактеристичне активности маркетинг односа у функцији интереса индивидуалних потрошача“.

Оно што јесте спорно са самом дисертацијом је то што велики део његовог рада представља превод са енглеског језика књиге „Селлинг анд Сале Манагемент“, коју су објавили Давид Јоббер и Геоффреy Ланцастер.

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *