ПАПИРИ ОТКРИЛИ РАНЕ РАДОВЕ ДИРЕКТОРКЕ ШКОЛЕ У КОЈОЈ СЕ ДЕЦА СМРЗАВАЈУ: Муљала годинама са мазутом, ужином, превозом

0

(фото:Курир.тв)

Буџетска инспекција у више наврата утврдила да је Мирјана Секулић из ОШ “Ђура Јакшић” у Перлезу ненаменски трошила средства добијена за набавку лож-уља, за путне трошкове запослених и за ужину ученика.

Директорка школе ОШ “Ђура Јакшић” у Перлезу Мирјана Секулић, на чији је рачун Курир добио разне притужбе, почевши од тога да се деца мрзну у школи због лошег грејања, да је једној девојчици прислонила руку на претходно угрејан радијатор, да је у школи славила сину пунолетство, па до тога да је било проблема и са доделом бесплатних уџбеника.

И ту није крај доказима за малверзације које добијамо, па смо тако дошли у посед информација да је буџетска инспекција својевремено пронашла неправилности у њеном раду.

Најпре је контролом коришћења средстава током 2012. године установљена неусклађеност средстава намењених за путне трошкове запослених у односу на пренета средства из буџета.

На име накнаде трошкова превоза запослених на посао и са њега из буџета је пренето 1.284.427 динара, а утрошено 1.046.076. Разлику од 238.351 динар утрошила је ненаменски. Потом је извршила накнаду за употребу сопственог возила у службене сврхе, и то у износу од чак 116.346 динара!

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На име регресирања ужине и боравка за децу из буџета је пренето 908.300, а утрошено је 528.570 динара. Преосталих 331.000 динара утрошено је у супротности са одредбама.

Буџетска инспекција је 2016. закључила да је у тој школи било више неправилности. За расходе за грејање, односно лож-уље (мазут) у 2014. години, укупно је утрошено 6.523.638 динара. Ипак, преко јавних набавки школа је набавила мазут само у износу од 4.183.326 динара, док је 2.340.312 динара директорка потрошила мимо јавне набавке, тако прекршивши Закон о јавним набавкама.

Прочитајте још:  Ћирилицу нико не штити, али цвета политички коректан језички инжењеринг

У истом извештају наводи се и неправилност везана за јавну набавку ужине за децу. Она је у мају 2014. потписала уговоре са три добављача – за пекарске производе, месо и сухомеснате производе и остале прехрамбене производе, уз сагласност да се цена производа промени уколико буде потребе.

Већ у новембру је првобитна вредност уговора повећана за 61 одсто за пекарске производе, а захтев за повећање цена тражили су и добављач за месо и сухомеснате производе и добављач за остале прехрамбене производе, што је директорка такође одобрила.

Добављачи су у захтевима као разлоге за повећање цена навели повећање цена житарица, па тако и брашна, повећање цена живе стоке и скок цене горива, иако значајнијих осцилација на тим тржиштима није било, те није било ни основа за подизање цена.

Истом контролом је утврђено да је на издатке за хемијска средства за чишћење и инвентар за одржавање хигијене током 2014. утрошен износ од 253.005 динара, где је утврђено да се поједини рачуни не односе на материјал за одржавање хигијене, него на неке друге материјале (за текуће одржавање зграда и објеката), канцеларијски материјал и друго, што је супротно правилима.

Такође, контролом расхода за услуге мобилног телефона директора и шефа рачуноводства током 2014/15. године утврђена су прекорачења месечних лимита, која су претходно одређена.

Мирјана Секулић је и даље директорка.

Рекла нам је само да нема коментар.

На челу школе 11 година

После писања Курира рад директорке чешља инспекција

Директорка Мирјана Секулић је на челу школе од 2011. Најпре је постала в. д. директора, а шест месеци потом и директорка. Након писања Курира о свим неправилностима у овој школи Министарство просвете и Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице упутили су инспекцију у ту образовну установу да би се утврдио рад школе.

Прочитајте још:  Kинески "Feitiansuye" у Перлезу загађајује воду и ваздух

Сузана Трајковић/Курир

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *