Ескобар: САД у потпуности подржавају независност Косова

0

Gabrijel Eskobar, Miroslav Lajčak i Aljbin Kurti Foto: Armend NIMANI / AFP / Menelaos Myrillas / AFP / Profimedia

Специјални изасланик САД за западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је после састанка са премијером Косова Аљбином Куртијем да САД у потпуности подржавају независност и територијални интегритет Косова.

„Из америчке перспективе, желим да кажем да САД у потпуности подржавају независност и територијални интегритет Косова. Показали сте да сте солидан партнер, добар пријатељ и на томе вам захваљујемо. За Косово и регион видимо изванредне могућности“, рекао је Ескобар.

Он је на заједничкој конференцији за медије са премијером Куртијем и специјалним изаслаником ЕУ Мирославом Лајчаком, рекао да су радили са европским колегама да препознају Западни Балкан као изузетну прилику, а не опасност и да охрабрују све стране да виде тај регион као потенцијално будућег члана.

Казао је да дијалог који се одвија под окривљен ЕУ има пуну подршку САД-а.

Лајчак је поручио да су он и Ескобар на Косову да пошаљу јасну поруку да ЕУ и САД сарађују и да покажу да деле визију Косова, као и дијалог за нормализацију односа са Србијом.

“Срећан сам што је посета пружила прилику да са председницом, премијером, разговарамо о нашем плану за наредне месеце и недеље. Наставићемо наше дискусије. Остаћемо овде до среде, они ће нам помоћи да имамо јасну слику шта да очекујемо у будућности и да погурамо процес напред. У овом тренутку желим да кажем да смо срећни што смо овде заједно”, рекао је он.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Премијер Косова Аљбин Курти рекао је да су на састанку косовски званичници информисали изасланике за дијалог Габријела Ескобара и Мирослава Лајчака о реформама у економији и правосуђу.

Прочитајте још:  Иду ли протести на руку Куртију

Према његовим речима, упознао их је и са напорима Владе у борби против криминала и корупције.

Курти је додао да Влада управља и пандемијом, истичући да су досегли 60 одсто вакцинисане популације.

Рекао је да су одлучни да се поштују и остану недирнути уставност, територијални интегритет, суверенитет и законитост.

Током посете Косову Лајчак и Ескобар разговараће са представницима политичких странака. цивилног друштва и медјународне заједнице на Косову.

На крају посете, 2. фебруара најављена је заједничка конференција за новинаре Лајчака и Ескобара.

Нова.рс

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *