Због цене ђубрива – протест пољопривредника 2. фебруара са 120 трактора

0

Demonstration by angry farmers with rows of tractors

Удружење пољопривредних произвођача “Стиг”, након неуспешних преговора са министарством пољопривреде организоваће нови протест 2. фебруара у општини Пожаревац.

Незадовољни ценама минералних ђубрива ратари из Браничевског округа, кренуће протестну вожњу у среду (2.2.2022) са 120 трактора од места Братинац, центром Пожаревца, до НР пумпе на Београдском путу пре моста на Морави, где је планирано накратко блокирање саобраћаја.

“Ми смо доведени у ситуацију да имамо најскупље гориво, најмање субвенције, сад и ово ограничење цена основних намирница што нас директно погађа и с друге стране имамо неконтролисане цене минералних ђубрива”, рекао је за Агроклуб, председник Удружења Недељко Савић.

Додаје, да ратари траже да се комуникација између њих и ресорног министарства поправи. Такође, најављују да данас (31.1) треба да се одржи састанак са представницима министарства и председником општине Пожаревац.

Подсетимо, недавно је министар Бранислав Недимовић рекао да се преговара са девет или 10 банака, те да ће пољопривредници добити краткорочне кредите за набавку ђубрива, до три године, пренео је Данас. Међутим, ратари нису задовољни овом понудом, сматрајући да таквим задужењем пољопривредника, држава није ништа помогла. Недимовић је најавио и да ће за десет одсто бити укинута царина за набавку азотних ђубрива из трећих земаља, односно арапског света и са Далеког истока.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Министар је у истој реченици рекао – ђубриво је трговано по цени од 620 долара по тони, то је 547 евра и онда каже да ће скинути царине и да ће на тржишту Србије бити 850 евра. Та разлика од 300 евра је превелика, јер ђубриво је прошле године у ово време могло да се купи за кеш од 295 евра.”

Прочитајте још:  Андреј Вучић, Игор Брнабић, Предраг Мали и Бојан Kисић - УТИЦАЈНА БРАЋА ИЗ СЕНKЕ!

Иако су цене ђубрива значајно повећане у односу на прошлу годину, пољопривредници Браничевског округа, свакако планирају да га примене у прихрани усева, али са одређеним ограничењима.

“Ја имам неких 120 ха, и приморан сам да бацим ђубриво, али сматрам да су ове цене безобразно високе. Редуковао сам примену неки основних ђубрива. Смањићу и азотна ђубрива, али то се иде до неке границе рентабилности, јер ми смо ушли у парцеле, платили смо закупе, уложили смо у семе…Не можемо да дозволимо да имамо две тоне, али нећемо да идемо ни на неки максималан принос, јер сматрамо да се то не исплати”, каже Савић за наш портал и додаје да је проблем што не постоји гарантована цена производа.

Агроклуб

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *