Докторка из Сокобање преписала мужу ивермектин, уследио прогон: Биће кажњена

0

(србин.инфо)

Очна лекарка В. Ђ. у Специјалној болници за плућне болести “Озрен” у Сокобањи, прописала је супругу ивермектин као терапију за коронавирус, преносе медији.

Рецепт је, без одобрења надлежних, сама саставила и однела у једну апотеку у Нишу, где су јој „набавили“ медикамент, који је у Србији забрањен за лечење ковида 19.

Поводом овог случаја јуче је у болници обављен ванредни инспекцијски надзор, а директорка установе каже да ће колегиница бити строго кажњена. „Била сам у шоку када сам чула да је колегиница сама лечила свог мужа и то ивермектином“, рекла је др Гордана Антонијевић, директорка Специјалне болнице за плућне болести „Озрен“ у Сокобањи.

„Не могу да верујем да је злоупотребила формулар болнице, јер је на лекарском извештају са нашим логом, прописала ивермектин и са тим отишла у апотеку. Она се распитивала у апотекама у Нишу где би могла да купи овај лек, па је пронашла једну у којој су га набавили, а предала им је лекарски извештај, тако да имају покриће. Докторка Валентина је офталмолог, није пулмолог и нема права да прописује лекове за упалу плућа пацијенту оболелом од корона вируса, па иако је у питању њен супруг, то је било веома ризично и неодговорно“, наводи докторка Анонијевић и наглашава да ивермектин сме да пропише кожни лекар за људе или ветеринар за животиње и нико други.

„Не могу да схватим зашто није мужа довела код неког од пулмолога, а ради у болници за плућне болести и могао је читав тим људи да га лечи према протоколу. Вероватно је мислила да ће умети сама, јер је од нас свих ових година слушала како се третира упала плућа, па је сматрала да је непотребно да га смешта у болницу. Верујем да није имала злу намеру, да се уплашила за његов живот, али овако нешто никад више не сме да се понови“, рекла је директорка болнице.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  ЖЕНА НА СНИМКУ ИЗ РЕСТОРАНА УГЛЕДАЛА МУЖА КОЈИ ЈЕ УМРО ПРЕ 9 ГОДИНА: Одговор стигао брзо, али мистерија постала још већа

Из очаја да помогне супругу прописала му Ивермектин

Супруг докторке је, наводно, током 10 дана у новембру 2021. имао високу температуру, а регуларне терапије му нису помагале, па се докторка одлучила за терапију, која у нашој земљи није одобрена за лечење инфекције ковидом.

„Испричала нам је тек недавно, да је био дуго под температуром и са тешком упалом плућа. Уплашила се да се неће изборити са болешћу, није знала како да му помогне. Читала је коментаре и бројне текстове о ивермектину, како се лече пацијенти у Индији, па се понадала да ће тај лек помоћи. Наравно до лека се не може доћи свуда и тек тако, а како је она лекар у болници за плућне болести, искористила је наш званични формулар за извештаје. Докторка Ђорђевић је иначе одличан офталмолог, велики је стручњак за своју област, зато не знам шта јој се десило да овако поступи“, каже др Антонијевић.

Иако се овај случај десио крајем прошле године, инспекција Министарства здравља у болници је тек јуче извршила ванредни надзор.

„Била је инспекторка, а докторка Валентина је написала извештај у којем објашњава зашто је прописала ивермектин, како је дошла до лека и навела је да га је користила за личну употребу, приватно, да нема везе са болницом. Биће жестоко кажњена јер су овакве ствари недопустиве, а извршићемо темељну унутрашњу контролу. Обесхрабрује сазнање да је оваквих случајева много, не само у Нишу, већ и у другим градовима Србије, где лекари злоупотребљавају извештаје установа у којима раде, како би набављали недозвољене лекове“, наводи докторка Анонијевић.

Прочитајте још:  Како је пропао Бајденов самит; Србија се придружила осуди Русије, три земље уздржане

Подсећамо да је командант Ковид болнице „Карабурма“ др Иво Удовичић, крајем 2021. изјавио да су у тој установи лечили више особа заражених коронавирусом, чије се стање погоршало након узимања лека „ивермектин“.

Наиме, у новембру прошле године покренут је поступак пред судом части од стране Лекарске коморе Србије (ЛКС), против 18 лекара, због неадекватног лечења и саветовања пацијената у вези са коронавирусом, од којих су поједини препоручивали и лек „ивермектин“. Лекари против којих је покренут поступак могли би лако да остану без лиценце, односно дозволе за рад. Такође, закључак стручног тима са Медицинског факултета у Београду, је да ивермектин, није ефикасан у борби против корона вируса.

Блиц

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *