Искуства из ДС показују: Весић је човек за прљаве кампање, угрожен и Шапић

0

Goran Vesić, Bojan Pajtić i Nikola Jovanović Foto: Dragan Mujan, Vesna Lalić/Nova.rs/Ivan Dinić/Nova S

Лидер напредњака Александар Вучић одлучио је да главни оперативац изборне кампање Српске напредне странке буде актуелни заменик градоначелника Београда и члан председништва СНС, Горан Весић.

Имајући у виду Весићеву политичку прошлост и чињеницу да се профилисао као “стручњак прљаве послове”, предстојећа кампања владајуће партије, према оценама саговорника Нова.рс, биће изузетно агресивна и у највећој мери усмерена на прогон опозиције и њених представника.

„За мене је велика част што је председник Вучић предложио Председништву да будем његов заменик у Изборном штабу. То је за мене доказ да могу да пружим конкретан допринос да наша странка победи на свим нивоима, од председничких, преко парламентарних до локалних избора“, изјавио је Весић, потврђујући свој нови ангажман.

Подсетимо, да је тако нешто било понуђено Весићу, раније је објавио и портал Нова.рс. Извори нашег портала навели су да је Весић на састанку са Вучићем изразио спремност да помогне шефу напредњака у изборној трци, односно да се укључи у рад изборног штаба.

Пајтић: Весић је имао досије о својим политичким противницима

Вест о ангажману Весића, према речима некадашњег председника Демократске странке и професора Правног факултета у Новом Саду, Бојана Пајтића, није изненађујућа. Пајтић подсећа да се Весић, још у периоду док је био члан ДС, профилисао као човек за прљаве послове и антикампање.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“С обзиром на то да је СНС одабрао да Весић практично оперативно води кампању, то значи да су одустали од слања позитивних порука. Весић није нарочито вичан позитивним кампањама, јер да јесте, његов лични рејтинг не би био низак. С друге стране, он је заиста мајстор негативних кампања”, истиче Пајтић.

Прочитајте још:  Урбанистички план Церака је културно добро а Весићева екипа га преко ноћи мења

Он каже да ћемо сасвим извесно сведочити најпрљавијој изборној кампањи до сада.

“То неће бити лако, јер су све кампање СНС до сада биле прљаве. Опозиција не би смела да потцени Весића, кад је у питању негативна кампања, с обзиром на то да је он, кад је у питању клеветање политичких противника, с једне стране, изузетно креативан и с друге стране изузетно систематичан”, објашњава наш саговорник.

Пајтић додаје да је актуелни заменик градоначелника, још у периоду док је био члан ДС, самоиницијативно водио негативне кампање против политичких противника.

“ДС није била склона прљавим кампањама, али он је на своју руку, израдио сопствени, приватни досије о сваком политичком противнику. Ту су се налазили сви негативни чланци о тим појединцима, све потенцијалне сплетке и наводи који су се на њих односили. Он је то користио како би их кроз медије дисквалификовао. Ја то препознајем и сад по понашању напредњачких ботова на интернету. Тачно се види да је он умешао своје прсте у њихов рад”, напомиње наш Пајтић.

Јовановић: Нема прљавијег од Весића

Оснивач Центра за локалну самоуправу (ЦЛС) и некадашњи шеф одборничке групе Савеза за Србију у Београду, Никола Јовановић, подсећа да се управо Весић истакао у организовању прљаве кампање против опозиционара на претходним изборима у престоници, те да је очекивано Вучић одабрао баш њега да му оперативно води изборни штаб.

“Очекивао сам да ће господин Весић бити у изборном штабу председника Вучича. Сваком изборном штабу је потребан човек за тзв. “прљаве” послове, а у том смислу, прљавијег од Весића нема. Он је био и у ДС-а, а поготово сада у СНС-у, задужен за компромитацију, вређање и провоцирање политичких противника, за излагање често исмишљеног или стављеног ван контекста “првљавог веша” о њима. Он није вољан нити способан за излагање програма, придобијање бирача идејама, личним уверењима и вредностима. Моје лично искусто с њим такође говори у том правцу – управо је он утицао је да ми се укине стална колумна у ‘Политици’, био сам предмет његових најнижих увреда током три године, подносио је личне тужбе против мене, а једном приликом сам добио и директну претњу од њега. Рекао ми је: ‘Само тако настави и видећеш шта ћеш добити’”, каже Јовановић.

Прочитајте још:  НАТО да одговара за убиство 16 радника РТС-а

“Весић неће опростити Шапићу што га је избацио из игре за Београд”

Јовановић, као актер претходне изборне кампање у Београду, каже да се врло живо сећа како се Весић опходио према тадашњем опозиционару, а сада партијском колеги из СНС и председнику општине Нови Београд, Александру Шапићу.

“Занимљиво је подсетити да је Весић водио посебно агресивну кампању, уочи градских избора 2018. године, против свог данашњег потпредседника и кандидата за градоначелника Александра Шапића. Тврдио је да је природа његове власт ‘криминал, корупција и непотизам’. Мој савет опозиционим кандидатима јесте да га игноришу и да не наседају на његове провокације – треба да се баве собом и својим програмом, као и да што више буду у директном контакту са бирачима, уместо да се препуцавају са спин докторима и гласноговорницима власти”, подвлачи Јовановић.

Пајтић додаје да је уверен како Весић има податке и о сваком функционеру из СНС с којим је имао одређена неслагања.

“Не бих био у Шапићевој кожи. Избором Весића за главног оперативца у кампањи, Вучић је у суштини ‘пуцао себи у колено’. Весић неће одолети свом карактеру и он се неће либити, због тога што га је Шапић практично дисквалификовао у Београду, да пусти неку отровну стрелицу у његовом правцу. Он то неће чинити тако да то буде очигледно, али кад будемо видели, чак и у независним медијима, неку информацију о Шапићу, до које опозиција не би могла да дође, јасно ће нам бити одакле она потиче. Ако сам у нешто сигуран, то је да Весић неће пропустити прилику да ослаби Шапића и да води кампању против њега”, апострофирао је бивши председник ДС, уз напомену да би то могло да ослаби позицију СНС и повећа шансе опозиције за победу у Београду.

Прочитајте још:  БЕЗ СТИДА И СРАМА Весић се хвали резултатима пред Београђанима!

Свима у ДС је било непријатно због онога што је радио Весић

Пајтић напомиње да је свима у ДС било непријатно кад је Весић водио личну кампању против професора Чедомира Чупића и некадашњег потпредседника ДСС, Драгана Маршићанина.

“Тај његов прогон био је базиран на личним дисквалификацијама људи, врло често на продукованим неистинама. Због тога опозиција треба се припреми на то да ће кампања СНС бити изразито прљава. Они ту кампању неће водити толико кроз спотове, колико кроз своје медије и дуеле са политичким противницима. Ја сам сазнао да је Весић постао напредњак тако што су ми јавили, док сам био председник Покрајинске владе, да припрема негативну кампању о мени. Сазнао сам то из поузданог извора и пре него што се он јавно очитовао као члан СНС”, подсетио се Пајтић.

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *