Линта: Уложити протест због лика Тесле на хрватској кованици евра

0
линта

Миодраг Линта

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта сматра да Србија треба да уложи протест Европској унији због одлуке Хрватске да се лик Николе Тесле нађе на хрватским кованицама евра.

Миодраг Линта каже да је у питању један од многих “срамних, перфидних и лицемерних покушаја Хрватске да присвоји славног српског научника Николу Теслу” и да га прогласи Хрватом и за највећег хрватског проналазача, “упорно негирајући историјску чињеницу да је Тесла био Србин и да га читав свет препознаје као Србина”.

Линта је нагласио да се Хрватска “константно бави фалсификовањем историје и отимањем културног и научног наслеђа српског народа и бесрамно својата српске научнике, књижевнике, песнике и уметнике”.

Линта каже да чињенице показују да се Никола Тесла родио 1856. године у Војној Крајини, која је била једна од покрајина у Хабсбуршкој Монархији и где је српски народ био у великој већини.

Војна Крајина је до укидања 1881. године била под директном аустријском управом и у време Теслиног рођења није имала никакве везе са Хрватском, навео је Линта.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Подсећа да је Теслин отац био православни свештеник и да је Никола крштен у српској православној цркви Светих Петра и Павла у Смиљану, а да је мајка Георгина рођена у Томингају у породици српског православног свештеника Николе Мандића и Софије Мандић, рођене Будисављевић, и да је Никола од оца и мајке научио српски језик као свој материњи језик.

Линта подсећа и да су у родном месту Николе Тесле, Смиљану, на Светог Илију 2. августа 1941. године, усташе убиле 506 српских цивила у току једног дана, као и да је 91 члан породице Тесла убијен у НДХ, а 14 њих страдало је у фабрици смрти Јасеновац.

Прочитајте још:  Случај „Mартић” у колоплету прописа

Поред тога, како наводи, припадници хрватских војних формација су фебруара 1992. године у Госпићу минирали споменик Николи Тесли само зато што је био Србин, а не зато што је изумео струју.

“Споменик је до рушења 1992. године стајао на тргу названом по Николи Тесли, који је одлуком градских власти преименован у Трг Стјепана Радића. Од августа до децембра 1991. године у Госпићу је убијено најмање 124 Срба, а током 1991. и 1992. године у Госпићу је опљачкано, запаљено и минирано на стотине српских кућа”, навео је Линта.

РТС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *