ФИНСКА: ТУЖИОЦИ НА СУЂЕЊУ ИЗЈАВИЛИ ДА БИБЛИЈА САДРЖИ „ГОВОР МРЖЊЕ“

0
финска

Финска (Фото: Depositphotos/dnaumoid)

Паиви Расанен и Јухана Похјола нашли су се на суду због јавног изношења библијског става о полности и браку. А заговорници људских права широм света пажљиво прате овај случај да виде хоће ли постати лакмус тест за демократије Запада.

Хришћанство је државна религија Финске. Барем је тако на папиру.

У стварности, међутим, финска влада је спремна да суди не само хришћанима већ и самој Библији. Прошле недеље одржана је уводна реч на суђењу бившој посланици Паиви Расанен и лутеранском бискупу Јухани Похјолију, где су тужиоци прочитали цитате из Библије и оценили их као „говор мржње”.

Пол Колман, адвокат за људска права у Алијанси за одбрану слободе (Alliance Defending Freedom), учествује у правној одбрани двоје Финаца. И једва може да по верује шта чује у судници.

„Ја бих овај дан описао као модерну инквизицију или суђење јеретицима. А јерес је то што се Паиви и бискупу Јухани суди јер се противе новој сексуалној догматици овог времена.”

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

И Расаненова и Похјола бране памфлет који су написали и објавили и у ком објашњавају хришћанско учење о полности и браку. Иако је тужитељка започела суђење изјавом да у судском случају није реч о веровањима и Библији, брзо је успела је да промени плочу тако што почела да наовид библијске цитате. Колман је у телефонском интервјуу за часопис Федералист рекао: „Фински адвокати који већ годинама сваки дан раде у суду и ван њега, изјавили су да мисле да се Библија никада није тако читала у неком случају.” Колман је даље изјавио да је читава епизода у судници била „веома надреална”.

Прочитајте још:  Ђукановић оптужио СПЦ да је криминализована паравојна формација

Заговорнике људских права широм света, међутим, занима да ли ће надреално постати уобичајено у западним демократијама. Колман је приметио чињеницу да је већи део дана прошао у проучавању Библије и у покушају да се протумачи њена улога у друштву. То је први пут да ће фински суд одлучити да ли је цитирање Библије кривично дело.

Колман, Британац који је суђење пратио уз помоћ преводилаца, наставио је: „Тужилац је у више наврата постављао питање да ли ми у Финској следимо фински закон или Библију, као да су те ствари толико контрадикторне да морате да изаберете само једну од њих.”

Расаненова и Похјола оптужени су због објављивања памфлета 2004. године, али Расаненова је суочена с још две оптужбе, о чему је писао уредник италијанске странице портала iFamNews Марко Респинти.

Суђење се наставља 14. фебруара, на празник Светог Валентина који је 269. године претучен тољагама, након чега му је одрубљена глава јер је одбио да се одрекне вере у Христа.

ИФН.Њуз

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *