На стотине камиона блокира главни град – полиција забринута, ванредно стање на снази

0

Tanjug/Adrian Wyld /The Canadian Press via AP

Канадски премијер Џастин Трудо рекао је да протести због ковид мера морају да престану.

“Канађани су шокирани и згрожени понашањем неких демонстраната, било је вандализма и расног злостављања, због свега овога овај протест камионџија који су паралисали Отаву мора да престане”, рекао је канадски премијер Џастин Трудо.

Пет стотина камиона већ две недеље блокира главни град у којем је проглашено ванредно стање, а возачи протестују због обавезне вакцинације против ковида. Возила су паралисала центар Отаве, због чега су многа локална предузећа остала затворена.

Становници су већ на ивици нерава због сталног трубљења камиона, а чини се да је правда у овом случају и даље на њиховој страни – наиме, у понедељак је судија у Отави пресудио да камионџије морају да престану да трубе десет дана, пише ББЦ.

“Одрадили су протест и одавно их је требало послати кући”, рекао је Дејвид, власник локалне компаније.

Иако је већина досадашњих протеста била мирна, полиција је забринута због екстремистичке реторике крајње десничарских појединаца. Поред притужби на расно и хомофобично злостављање, изложени су нацистички симболи, а власти истражују више од 60 инцидената, укључујући наводне злочине из мржње и материјалну штету.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Желим да будем врло јасан – нећемо се плашити оних који вређају и злостављају раднике малих предузећа и краду храну бескућницима. Нећемо клечати пред онима који вијоре расистичке заставе, нећемо клекнути пред онима који се баве вандализмом или срамоте сећање на наше браниоце”, рекао је Трудо у понедељак у Доњем дому канадског парламента.

Подсетимо, градоначелник Отаве Џим Вотсон у недељу је прогласио ванредно стање у престоници, рекавши да су протести “измакли контроли”. Он је затражио од савезне владе да пошаље још 1.800 полицајаца да помогну у обуздавању демонстраната.

Прочитајте још:  Антиамерички скуп у Немачкој: Американци идите кући! (видео)

Протести су се у међувремену проширили на неколико других канадских градова, укључујући Торонто и Ванкувер. Рели скупови су такође одржани у главном граду Новог Зеланда Велингтону и Канбери у Аустралији.

Прошлог викенда полиција је запленила хиљаде галона горива и лименки пропана од возача камиона у Отави и упозорила да би свако ко буде ухваћен у хватању залиха, укључујуц́и основне потрепштине као што су храна и тоалет-папир, могао да буде ухапшен.

“Настављамо да ‘агресивно ловимо’ све појединце или организације које финансирају овај протест”, рекао је шеф полиције Питер Слоли. Иначе, сајт ГоФундМе, преко којег је прикупљено 10 милиона канадских долара, у међувремену је затворен, а све донације су “замрзнуте”.

Б92

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *