Укидање ковид-19 сертификата о вакцинацији за ресторане у Чешкој

0

Ресторан у центру Прага (Фото EPA-EFE/MILAN KAMMERMAYER)

Ковид-19 сертификат о вакцинацији или прележаном обољењу у Чешкој престаје да важи од четвртка према новом тумачењу пресуде Највишег управног суда да власти не смеју да траже те потврде, јер их нису довољно образложиле у уредби.

„Нова правила ће у среду размотрити влада”, саопштио је данас портпарол чешке владе Онџеј Јакоб.

Према новом тумачењу чешког министарства здравља пресуда Највишег управног суда обавезује тек од поноћи 9. фебруара, а влада у среду намерава да укине ковид-19 сертификате и у другим областима.

„Практично нигде неће постојати обавеза да се показује ковид-19 сертификат”, казао је Јакоб, пренела је Бета.

Шеф Народног института за савладавање пандемије Растислав Мадар критиковао је ту одлуку владе као преурањену и нагласио да Министарство здравља није тражило мишљење тог саветодавног тела када је доносило одлуку да омогући улазак у ресторане, на манифестације и коришћење услуга свима, а не само вакцинисанима и онима који су прележали ковид-19, што је у јесен увела претходна влада бившег премијера Андреја Бабиша.

И даље ће остати на снази обавеза ношења заштитне маске у унутрашњим просторијама и јавном превозу, као и ограничење броја учесника на масовним манифестацијама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Од петка, 18. фебруара у Чешкој престаје обавезно тестирање на вирус корона у школама и предузећима.

Сектор услуга у Чешкој критикује оштро владу премијера Петра Фијале зато што се ни два дана пред укидање ковид-19 сертификата не зна како ће њихове услуге бити регулисане.

У Чешкој је у понедељак потврђено 29.476 новозаражених вирусом корона и још 5.365 реинфекција, а у болницама је тренутно највише ковид-19 пацијената од почетка године, 3.413, међу којима не расте број оболелих у тешком стању и којих је тренутно 216.

Прочитајте још:  Финска постаје нови центар иновација у одбрани: НАТО одобрио покретање акцелератора и тест центара за напредне технологије

Политика

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *