Михајловић: Србија нема обавезу да било шта плати “Рио Тинту”

0

Зорана Михајловић (Фото: Јутјуб)

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић поновила је да је Влада Србије ставила тачку на пројекат “Рио Тинто” и истакла да су парцеле које је та компанија укњижавала после одлуке Владе о обустави пројекта њихова раније преузета обавеза према власницима тих парцела, као и да Србија нема обавезу да било шта плати “Рио Тинту”.

Зорана Михајловић је то рекла гостујући на ТВ Прва одговарајући на питање како види коментаре да “Рио Тинто” и даље укљижава плацеве у Недељицама на своје име.

Навела је да је тражила од “Рио Тинта” све информације око тога и да се ту ради о неким обавезама које је компанија раније преузела.

“То су неки договори који су они имали са власницима и пре него што је донета одлука Владе. Они то раде својим парама, јер су се већ договорили са власницима око куповине. Морали су да заврше уговорни однос и због тога је датум такав”, објаснила је министарка.

Истакла је да је “Рио Тинто” много тога радио на своју руку, те да Србија нема никакву обавезу према тој компанији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Михајловићева је рекла да није било никакве експропријације од стране државе и никаквих погодности од стране државе.

“То је радио ‘Рио Тинто’ на сопствени ризик, као што је и много тога ‘Рио Тинто’ доле радио на сопствени ризик. Зато је јако важно да изађу инспекције, од грађевинске и рударске, има их шест или седам, на терен и да направе извештаје и дају налоге ‘Рио Тинту’ шта све треба да уради да би вратио ствари у првобитно стање. Србија нема обавезу да било шта плати ‘Рио Тинту'”, навела је она.

Прочитајте још:  Даница Маринковић: Сви су знали да у Рачку није било никаквог масакра!

Без обзира што је била права медијска харанга око тога, не постоји никакав уговор Владе Србије и “Рио Тинта” или било какве његове фирме као што је “Рио Сава”, нагласила је Михајловићева.

“Влада Србије ставила је тачку на то и свака друга прича и политизација тога, као и сваки покушај еколошких организација да врате тему на сто је смешна. Председник Вучић је био у Недељицама, разговарао са мештанима и рекао – ‘неће се радити, то неће моћи да ради та компанија и тачка'”, навела је министарка.

Указала је да је Влада донела одлуку једногласно и да нико није био против.

“У питању је било мишљење грађана, а то није Саво Манојловић са својом причом, већ људи који тамо живе и који су молили и тражили да се то не ради, и онда смо то морали да прихватимо”, рекла је Михајловићева.

РТС

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *