Пре Минхенске НАТО безбедносне конференције

0

U.S. President Joe Biden arrives to pose with NATO Secretary General Jens Stoltenberg (not pictured) during the NATO summit at the Alliance's headquarters in Brussels, Belgium, June 14, 2021. Kenzo Tribouillard/Pool via REUTERS TPX IMAGES OF THE DAY - RC2C0O92317S

Неке карте ће бити испод стола

Почев од 1963. године, Минхенска међународна конференција о безбедности састајала се сваке године два дана, а у њој су свакако учествовали представници Русије/СССР. И овога пута (конференција ће се одржати од 18. до 20. фебруара) Руси су одбили да дођу. И чак је, одговарајући на званичну поруку руског Министарства спољних послова, неки блогер на друштвеним мрежама поставио пост: портрет С. Лаврова са текстом „Постоји такав посао – разговарати са моронима“. Очигледно, Москва је одлучила да направи паузу од ових разговора.

НАТО је збуњен. На крају крајева, блок се понаша коректно: свакој вољној држави даје право да се придружи, проширујући свој благотворни утицај не само на северни Атлантик, већ и на цео свет. Спроводи хуманитарне интервенције, демократизује недовољно демократизоване режиме. Да ли је Брисел крив што је читава група суседа Русије ушла у блок? Нека се то Русији не свиђа, али то је њено право. А извођење војних вежби на њиховој територији или патролирање прелета руске границе је право НАТО-а. Све је по правилима, али овде Руси одбијају да учествују на важном форуму.

У Бриселу нагађају да је све због Украјине, где и сами желе да се обрадују чланством у блоку, а блок не зазире од развоја украјинске територије.

Овако или онако, у Минхену ће се ипак причати о безбедности Европе. Канцелар Шолц се недавно састао са председником Бајденом и обећао му подршку за „супер санкције“ против Русије ако нападне Украјину. Јасно, Шолц ће блокирати гасовод Северни ток 2 и оставити Русију без прихода од гаса, а Немачку без важног извора енергије. Наравно, амерички ЛНГ се очекује у Немачкој, али ће овај ЛНГ из Сједињених Држава и Омана отићи тамо где може да се прода по вишој цени – у југоисточну Азију. Немојте држати Европљане јефтиним!

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Чешка уводи порез на вишак профита произвођача енергије

Ова тема разговора у Минхену неће бити исцрпљена. Бундестаг је већ послао упит канцелару Шолцу: да ли је разговарао са Бајденом о америчким санкцијама против Руске Федерације, посебно о одбијању САД да увозе руску нафту коју возе танкерима из северних вода Русије? Прво је пресушио ток мексичке нафте, затим је постало тешко са канадском нафтом, а Русија је постала главни снабдевач Сједињеним Државама увезеног дела овог енергента. Ако Сједињене Државе, на начин „паклених санкција“, одбију руске испоруке, почеће проблеми са течним горивом за предузећа за грејање и електричну енергију у Америци.

Још нема званичног одговора на упите Шолца. Њему је непријатно, јер је главно јединство савезника. Ово јединство, по његовом мишљењу, може да уплаши Путина. Председник комитета Бундестага за спољну политику Мајкл Рот отворено поставља питање: „Имамо право да знамо да ли ће одбијање САД да испоручи руску нафту бити део пакета санкција? Договорили смо се са савезницима да ставимо све карте на сто. Али изгледа да ће неке карте завршити испод стола. Ово питање је било неопходно разјаснити на поверљив начин .

Међутим, у Бундестагу напрасно тресу ваздух. Амерички преговарачи довели су Москву до тога да Русија сама може да заустави испоруке нафте Сједињеним Државама као одговор на „супер пакет“. И, вероватно, Шолц је исправно поступио што није предложио да Бајден разговара о тако деликатној теми: старац можда не би нашао одговор на питање, а онда санкције Русији не би биле ни пуцањ у ногу, али покушај изазивања лавине.

Најгоре може да се деси са протоком украјинских избеглица. Пољске власти су израчунале да би 5 милиона украјинских радника миграната прешло на њих. Било би лепо да Западна Европа израчуна колико ће Украјинаца имати. Американци вриште “сутра је рат!” разоткрило финансијско тржиште Украјине. Зеленски жели 5-6 милијарди од Вашингтона да преживи. Међутим, Сједињене Државе, ако нешто дају, онда са оружјем, немају бесплатног новца за ово. Укратко, становници Украјине ће се ипак преселити у Европу. А ако су Европљани обећали да ће их одвести у НАТО, онда ће избеглице морати да буду прихваћене на добросуседски начин. Сместите, преузмите своје трошкове, обезбедите посао. Где су средства? Па, можда је боље да их не пуштамо унутра? Како Пољска не пушта избеглице из недовољно демократизованог Ирака.

Прочитајте још:  ЕВРОСОДОМИЈА ВИШЕ НЕ ИЗНЕНАЂУЈЕ ... Холандским монарсима је дозвољено да склапају истополне бракове без губитка титула

А ту је и Борис Џонсон који сере у расположењу. Он јури кроз источне чланице блока и, персонификујући слоган „храброст и лудило“, позива све да се „припреме за удар“. Борис Џонсон дуго је одавао утисак човека који се никада није отрезнио после скандалозних алкохолних журки током карантина. То је исто као у песми Висоцког о психијатријској болници: „Параноик бије у пени, као вештица у суботу“.

Међутим, конференција у Минхену треба да се одржи, само да се промени назив: Конференција о безбедности НАТО-а. И окачите изнад улаза Путинове речи које је рекао 2015. на Генералној скупштини УН: „Да ли уопште разумете шта сте урадили?“

Дмитриј Седов/ФСК.РУ

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *