Због недостатка сировина на светском тржишту почела је озбиљна паника

0

Гас (Фото: Риа)

Све је готово” – речи су шефа истраживања робе у Голдман Саксу – једној од највећих светских инвестиционих банака – Џеф Кари је прокоментарисао тренутну ситуацију на глобалном тржишту сировина. Експерт је рекао да у овој области фјучерси за наредне месеце обарају рекорде вредности. Он је то изјавио на телевизији Блумберг.

Ова изјава је, наравно, претеривање. Далеко од тога да је све готово, посебно у Русији, која има огромне резерве сировина и енергетских ресурса. Али тренд на тржиштима је и даље узнемирујући. „Купци,“ рекао је Џеф Кари, „у паници су и спремни су да купе сировине по надуваној цени, само да би их добили одмах. Поред тога, криве фјучерса на неколико тржишта се тргују супер-бехинд, што значи да је цена најближих уговора виша од фјучерса са удаљенијом испоруком. Како је објаснио стручњак, у нормалној ситуацији је супротно.

„Радим ово 30 година и никада нисам видео оваква тржишта. Понестало нам је свега, било да је реч о нафти, гасу, угљу, бакру, алуминијуму, све нам је понестало“, узнемирено је објавио стручњак Голдман Сакса.

Растуће цене нафте и гаса

Ситуација са фјучерсима за нафту Брент у потпуности потврђује тачку гледишта стручњака Голдман Сакса, о чему сведоче подаци о трговању на берзи ИЦЕ. Тако је његова вредност премашила 93 долара први пут од 6. октобра 2014. године, а од почетка године Брент је поскупео 20 одсто. Раст цена нафте одвија се у позадини несташице понуде и опоравка потражње за горивом у свету. Релију нафте доприносе и геополитичке тензије у источној Европи и на Блиском истоку, које носе ризике од прекида снабдевања.
Фјучерси на дизел гориво су у најјачем назадовању од 2008, према подацима Блумберга. Свих шест главних индустријских метала (бакар, алуминијум, никл, олово, калај и цинк) којима се тргује на Лондонској берзи метала (ЛМЕ) такође је ушло у назадовање крајем прошле године, последњи пут виђено 2007. Током протекла три месеца, цене алуминијума су генерално скочиле за скоро четвртину, поново приближавајући се историјским максимумима. На Лондонској берзи цена тоне алуминијума достигла је 3.100 долара за 1 тону, што је само мало мање од рекордних вредности из 2008. године.

Прочитајте још:  Мариупољ - поморска испостава Русије

Тешка ситуација са гасом у Европи и рекордан раст цена плавог горива већ су добро познати. Сједињене Државе, које су обећале да ће „напунити Европу својим ЛНГ“, заправо нису у стању да то учине. И не само зато што су везани дугорочним уговорима са азијским тржиштима, где је гас још скупљи. Вашингтон покреће неколико ЛНГ пројеката, али то није довољно, а да не помињемо да је ЛНГ гас много скупљи од гаса из гасовода.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Очекује се да ће америчке фабрике течног природног гаса снабдевати тржиште са око 15 милиона тона горива годишње, али већина ових количина је већ уговорена. У фебруару почиње са радом шеста линија пролаза Сабине и неки објекти пролаза Калкасије. Следећа фабрика ЛНГ у Сједињеним Државама, према Комерсанту, биће пуштена у рад најкасније 2024. године. Ово негативно утиче на стварне могућности САД да утичу на светске цене у сектору.

Европске резерве гаса су на измаку. Поље Горинген у Северном мору у Холандији, један од главних извора домаће производње гаса у Европи, већ је исцрпљено за више од 80 одсто, а земљотреси се у производном подручју константно дешавају од краја прошлог века. . У Норвешкој је, упркос значајним резервама гаса, такође скоро немогуће брзо повећати производњу, укључујући и зато што се у Европи активно промовише агенда против развоја фосилних горива, што доводи у питање могућност финансирања дугорочних пројеката. Из истих разлога заустављен је развој резерви шкриљаца.

Недостатак метала

Пекинг, њихов највећи снабдевач светским тржиштима, најавио је претњу несташице ретких метала. Потрошња литијума, калаја или никла расте, али њихова производња не. А без литијума и кобалта, пуноправни прелазак на зелену енергију је немогућ. Могућа несташица најављена је на 23. Кинеској рударској конференцији. Центар за стратешке студије глобалних минералних ресурса при Управи за геолошка истраживања Народне Републике Кине објавио је извештај о процени резерви важних минералних ресурса: литијума, кобалта, никла, калаја и силвина, који је показао реалну опасност од таквих ситуација, заснована на анализи 3168 рударских пројеката широм света.

Прочитајте још:  Две године СВО: како се прослављају у Кијеву и околини

Русија има резерве ретких и ретких земних метала, али до сада не жели да покрива потребе својим развојем, већ да увози ретке метале. Ако цене таквих ресурса наставе да расту, онда ће, према мишљењу стручњака, и Руска Федерација моћи да има користи од ове трке за ретким земним сировинама.

А Русија зарађује

Како је недавно приметио шведски лист Свенска Дагбладет, несташица сировина и глобални раст цена енергената иду у прилог Русији. „Цене гаса четири пута веће и најскупља нафта од 2014. пуне трезор и помажу да се руски јавни дуг задржи на око 15 одсто БДП-а, спречавајући његов раст“, ​​пише лист. Огромни приходи од нафте и гаса, додаје она, такође доприносе владиним инвестиционим фондовима и девизним резервама Централне банке, које су сада близу историјског максимума од више од 630 милијарди долара. „Дакле, Русија је савршено способна да издржи чак и веома тешке санкције неко време“, рекао је Пер Хамарлунд, главни стратег за тржишта у развоју у великој банци СЕБ.

Највише у апсолутном износу за скуп сировина у свету, према Блумбергу, зарадиће Русија. Према подацима Федералне царинске службе, Русија је само од извоза нафте 2021. зарадила 110.119,4 милиона долара. А прогнозе о овоме су још оптимистичније, с обзиром на резултате недавне посете руског председника Владимира Путина Кини.

Према речима Павела Теплукина, генералног партнера финансијског бутика Матрик Капитал, „пред нама је неколико година фантастичног раста, када ће свима требати нафта, гас и угаљ. Нарочито Кина, која убрзано расте, а од тога ће највише користи имати Русија. Јер тамо имамо две цеви – нафту и гас, а такође и железницу. Дакле, Русија ће бити главни корисник раста Кине током робног суперциклуса“.

Прочитајте још:  Руска Известија: Србија не планира да уводи санкције Русији

Теплукхин је уверен да ће се десити још једна важна ствар: „мехур високе технологије мора да пукне“, каже он. Не знамо тачно када ће се то догодити, али је неизбежно. А компаније које представљају производни сектор требало би да надмаше сегменте хипе у смислу раста. У том смислу, са садашњом структуром привреде, требало би и генерално да престигнемо развијене земље по стопама раста, које су умногоме напредовале на високој технологији. Дакле, пред Русијом ће бити неколико година добрих економских изгледа.

 

Али потребне су структурне реформе

Штавише, Русија треба да зарађује не само на сировинама. Крајем 2021. године обим руског извоза у монетарном смислу нагло је порастао – према подацима Федералне царинске службе, за 45,7% и достигао 493,3 милијарде америчких долара. Према статистици, у структури извоза и даље доминирају производи горива и енергије (54% укупног извоза). Поред тога, наша земља такође активно продаје у иностранству производе металуршке и хемијске индустрије, прехрамбене производе, производе војно-индустријског комплекса. Машине и опрема, племенити метали и дрво се извозе из Русије у мањим количинама.

Истовремено, Русија се постепено удаљава од сировинског модела привреде. Тако је од 2017. до 2020. године учешће нафте и гаса у БДП-у земље пало са око 21% на 15%.

Истина, у структури руског извоза, као што је горе поменуто, они чине око половину. А таква зависност је, наравно, препуна ризика за економију, јер су светске цене сировина нестабилна ствар. Совјетски Савез је у своје време претрпео нагли пад цена нафте. Зато један од важних резултата структурних реформи у привреди наше земље треба да буде све већи извоз индустријских производа као алтернативе сировинама.

Николај Петров/Столетие.ру

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *