Лавров: Надамо се да ОЕБС од Донбаса не прави ново Косово

0
лавров

Сергеј Лавров (Фото. Sputnik / Алексей Дружинин)

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изразио је наду да је опозив представника неких земаља из састава Специјалне посматрачке мисије ОЕБС-а у Донбасу заиста повезан са формалним разлозима и да мисија неће поновити искуство сличне структуре која је деловала на Косову 1999. године.

„Данас смо заиста разговарали о томе (опозиву) и надам се да су сви разлози који су подстакли поједине учеснике ОЕБС-а да повуку своје посматраче из ове мисије заиста повезани са факторима као што је инфекција вирусом корона и одмори. Јер, знајући да су земље о којима се ради, заправо на челу ових информационих терористичких информација, нехотице ми пада на памет да можда имају неке скривене мисли“, рекао је Лавров на конференцији за новинаре након састанка са пољским колегом Збигњевом Рауом.

„Заиста не бих волео да се понови тужно искуство ОЕБС-а из 1999. године када је шеф мисије ОЕБС-а у српској покрајини Косово, господин Вилијам Вокер, држављанин САД, надувао апсолутно лажну тему наводног убиства цивила у селу Рачак. Касније је доказано да су ти цивили били наоружани борци и да су погинули у борби, што је Европска унија накнадно јасно утврдила“, закључио је министар.

Раније је телевизија „Си-Ен-Ен“, позивајући се на информисане изворе, јавила да америчка администрација у светлу кризе око Украјине намерава да повуче своје посматраче из мисије ОЕБС-а. У недељу су неки медији јављали да је могуће да део особља посматрачке мисије ОЕБС-а можда напушта самопроглашену Доњецку Народну Републику.

Спутњик

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *