Најсавременији лек “паксловид” се пије пет дана пре појаве првих симптома, оштећује бубреге, срце и јетру, иначе је супер и испитује се на Србима

0

Србија је међу првима потписала уговор о набавци и добила још један најсавременији лек против ковида – паксловид компаније “Фајзер” након што га је пре нешто више од 10 дана одобрила Европска Агенција за лекове.

Јелена Митрашиновић из Агенције за лекове и медицинска средства Србије је објаснила ко ће моћи да прими лек и како се користи.

Она је најпре објаснила какав је лек и како делује.

– Паксловид је комбинација две активне супстанце које се налазе у одвојеним таблетама. Први активни принцип, нирматрелвир, блокида дејство ензима који је потребан за репликацију вируса. Друга активна компонента, ритонавир, задужен је у овој комбинацији да успорава разградњу прве активне супстанце што омогућава да дуже остане у организму, и то у оним концентрацијама које су довољне да се спречи репликација вируса – наводи она.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Kаже, овај лек делује тако што спречава размножавање вируса у организму домаћина и истиче да је са терапијом најбоље започети што пре од појаве првих симптома коронавируса и то у року од пет дана.

– Лек је у облику таблета, узимају се орално, узимају се две таблете прве компоненте, плус једна друге, то значи по три таблете на 12 сати, терапија траје пет дана и спроводи се у кућним условима – наводи и додаје да сматра да се од овог лека очекује да ће смањити потребу за хоспитализацијом.

Пацијентима неће бити омогућен приступ леку без консултације са лекаром, јер у комбинацији са неким лековима може да дође до нежељених ефеката.

– Паксловид је намењен за одрасле ковид пацијенте, изнад 18 година, који имају благе до умерене форме болести без кисеоничне терапије, који имају неку придружену болест – дијабетес, гојазни пацијенти, пацијенти са хроничним болестима кардиоваскуларног система, бубрега, јетре, активни малигнитети – напомиње она и додаје да није намењен млађима од 18 година, трудницама, дојиљама, а контраиндикован је са тешким оштећењима јетре и бубрега.

Прочитајте још:  Kад се њих три јаве – Једно је сигурно – План је у току и далеко је одмакао

Курир

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *