Украјина потписује конкордат са Ватиканом

1

VATICAN-CHRISTMAS-POPE

О новим државним привилегијама за украјинске римокатолике

Најновија вест из Ватикана:„ Папа је поверио Украјину заступништву Мајке Божије “.

Као што видите, последњи папа ради као „божји намесник“ не само на Земљи, већ и на Небу: он је наложио Богородици да се бави Украјином.

Али шта је са „ни речи о Украјини без Украјине!“? На крају крајева, то није само реч – узео је Украјину и предао је!
У ствари, понтифик је то учинио са пуним правом. Или боље речено, у припреми за приступање правима која му гарантује „Споразум између Украјине и Свете столице“. Нацрт овог споразума је „ процурио “ у један од телеграм канала 13. фебруара. А почетком ове недеље, Унијатска верска информативна служба Украјине несвесно је потврдила њену аутентичност.

На први поглед, овај споразум није ништа друго до скуп чланова истргнутих из законских аката који се односе на коегзистенцију државних органа и јавних (укључујући и верских) организација. Задатак је уочи следеће председничке кампање да се открије нешто попут још једног „томоса“, али овога пута не за православне, већ за унијате. Тако можете истопити срце оног дела бирачког тела које мрзи Зеленског због његовог јеврејства и матерњег руског говорног подручја. На крају крајева, унијати су концентрисани унутар енклаве, која поштује нацистичке традиције Хитлеровог колаборационизма више од осталих. Овде се налази огромна већина парохија унијатске „Гркокатоличке цркве“ (УГЦЦ) подређених Ватикану. Већ у првом члану Споразума стоји да се„Под појмом „католичка црква“ треба разумети верске организације верујућих грађана католичке и гркокатоличке деноминације .

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ипак, ово није само мешање постојећих законских одредби.

Прочитајте још:  Француски политичар Ле Пен хоспитализован у тешком стању!

Сам по себи, посебан документ који регулише однос државе са посебном црквом (посебно страном) ставља је у привилегован положај, што је у супротности са чланом 5. Закона Украјине „О слободи савести и верским организацијама“, који каже : „Све религије, конфесије и верске организације једнаке су пред законом. Није дозвољено успостављање било каквих предности или ограничења једне религије, конфесије или верске организације у односу на друге.

Међутим, конкордат са Ватиканом сасвим је у складу са готово државничком позицијом уније у постмајданској Украјини. Под Зеленским су прорадили састанци поглавара УГЦЦ са креаторима хуманитарне политике Украјине, укључујући министре .

„Свеукрајинско ходочашће војног особља“ настављено је у култни унијатски „Духовни центар „Зарваница““ (где су неколико година пре револуције водичи обучавали будуће борце Мајдана и казниоце Донбаса). А управо под Зеленским су организатори овог догађаја били Министарство одбране, Министарство унутрашњих послова, Национална гарда, гранична служба, Министарство за ванредне ситуације и казнено-поправна служба Украјине. Истовремено, Врховна рада Украјине усвојила је законо државној подршци унијатској скаутској организацији „Пласт“, коју је благословио Шептицки и која даје свету такве „праведнике“ као што су Бандера, Шухевич и сл.

Коначно, последњи додир. У Украјини мање од 1% римокатолика. Међутим, васкршње мисе из Ватикана емитују одједном три државна ТВ канала (и поред тога што за време Зеленског није било ни једног преноса на државној телевизији Ускршње или Божићне службе УПЦ МП, исповести чији број у Украјина надмашује све остале заједно). На миси је дат и државни пренос, на коме је саопштено да је римокатоличка катедрала у Украјини премештена из Житомира (где је проценат католика највећи) у престоницу Кијев.

Прочитајте још:  Пригожин изнео детаље учешћа сина Дмитрија Пескова у јединици Вагнера

Нисмо узалуд помињали Римокатоличку цркву, „мајку“ УГЦЦ. Исто, рецимо, као Истанбулска патријаршија за „Свету цркву Украјине“ (ХЦУ).

У светлу ове аналогије, још јасније се види мајмунисање Зеленског према предизборном Порошенку модела 2018, када је овај потписао исти „конкордат“, али са Истанбулском патријаршијом. Тамо су, међутим, привилегије ХЦУ биле превише очигледне.
Овде инспиратор папизма (и западног и источног) лежи у детаљима. Дакле, иза гомиле чланова и ставова из других државних аката Украјине провлаче се следеће новине.

Члан 14. „1. Украјина и Света Столица се обавезују да ће преговарати о одлуци прихватљивој за стране у погледу имовине коју су совјетске власти конфисковале у Католичкој цркви . И то је било тада, јер саме украјинске власти нису ни хтеле да размотре такву могућност. И овде су посвећени . У ту сврху „формира се Билатерална комисија“ (клаузула 2, члан 14). Чак су постављени и услови за почетак његовог рада: „Странке намеравају да започну преговоре у року од шест месеци од дана ступања на снагу овог споразума“ (став 3).

Члан 15. „Украјина поново потврђује своју обавезу да одржава и обнавља богомоље и другу непокретну имовину или предмете који се односе на објекте културног наслеђа“ . Ћути се чије богомоље се држава обавезује да обнови о трошку пореских обвезника, од којих велика већина не припада католичкој вери. А пошто се склапа Споразум са Ватиканом, навлачи се сумња да није реч о Успенској лаври (о свом трошку враћају некадашњу величину), ни о џамијама и не о караитским кенасима.

Члан 11. „1. Надлежни органи Украјине морају одмах да обавесте Апостолску нунцијатуру о притвору или хапшењу католичког свештеника или монаха, ако духовник или монах то захтева . И опет морамо! Нисам специјалиста за Законик о кривичном поступку, али ми нешто говори да интереси истраге и оперативних разматрања не захтевају увек обелодањивање података о притвору или хапшењу одређеног осумњиченог. Чак и ако је члан синдиката. Одмах, у случају „претресне истраге против епископа или лица које је, према нормама канонског права, изједначено са њим, надлежни органи Украјине обавештавају Апостолску нунцијатуру“, чак и ако притвореници не захтевај то! (тачка 2).

Прочитајте још:  Мађарска опет против ЕУ: Проблеми око новог плана војне подршке Украјини

Члан 16. „Родитељи католици имају право да васпитавају своју децу у складу са доктринарним и моралним принципима Католичке цркве . “ С једне стране, то је добро, наравно. С друге стране, православним родитељима, муслиманима, Јеврејима није загарантована иста заштита од „универзалне“ идеологије и малолетничког правосуђа које је држава увела у образовни систем. Међутим, као што знамо, „род“ све више постаје исповест Ватикана .

Члан 17, став 3: „Финансирање образовне установе чији је оснивач Католичка црква врши се … такође о трошку државног буџета у складу са законодавством Украјине . У ствари, у складу са законодавством Украјине, црква је одвојена од државе.

Међутим, као што видимо, законодавство се може мењати под Ватиканом.

Дмитриј Скворцов/ФСК.РУ

Превод:Васељенска

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *