Индустријске сировине на минимуму: Недостају метали, енергенти, кафа…

0

Foto: Pixabay

Недостатак основних сировина које се користе у производњи отежава опоравак индустрије у свету и подстиче општи раст цена, пише Фајненшл Тајмс.

На светским тржиштима недостају алуминијум, бакар, литијум-карбонат, енергенти, кафа…

Несташице прати висока глобална инфлацијом (општи пораст цена), поремећаји у снабдевању. У исто време мног економије се опорављају од пандемије, што додатно подстиче тражњу.

У Европи су како се наводи цене гаса и даље високе због геополитичких тензија измешу Украјине и Русије. Широм континента, складишта гаса су попуњена испод просека на око 35 одсто капацитета.

Ризик од несташице енергената до краја зиме у овом тренутку је мали, али током лета треба обезбедити нове количине како би се спречило да исти проблеми остану и следеће зиме, оцењују аналитичари.

На тржишту пољопривредних производа резерве квалитетније арабика кафе, која се користи за еспресо, пале су на најнижи ниво у последње 22 године. Њена цена је на десетогодишњем максимуму од од 2,59 долара по фунти (453 грама) и дупло је већа него пре годину дана.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Глобална Цитигроуп банка процењује да ће порасти и тражња за литијумом, који се користи у изради батерија. Та понуда ће ове године премашити понуду за шест одсто због све веће продаје електричних возила.

Цена литијум-карбоната порасла је за више од 400 одсто током прошле године, на више од 50.000 долара по тони. Са ограниченим залихама, аналитичари очекују “екстремне цене” како би се сузбила тражња и тржиште довело у равнотежу.

Залихе бакра на главним робним берзама износе нешто више од 400.000 тона, што је мање од седмодневне глобалне потрошње.

Прочитајте још:  Европа подмићује Београд са 30 сребрењака (610 милиона долара) за железничке пројекте

Залихе алуминијума су такође ниске, јер су топионице у Европи и Кини биле принуђене да смање капацитете због поскупљења енергената. Алуминијум је прошле недеље достигао највећу цену за 13 година и кошта више од 3.200 долара по тони.

Међу другим узроцима несташице сировина су, како се додаје, мањак инвестиција у нове руднике и нафтна поља, као и лоше временске прилике.

Међународна агенција за енергетику је прошле недеље упозорила да би цене сирове нафте, којима се већ тргује по ценама изнад 90 долара по барелу, могле и даље да расту. Истовремено, њени извозници окупљени у групу ОПЕЦ труде да оживе производњу.

Залихе сировина су како се додаје ниске, не само у складиштима за размену, већ и у целом ланцу снабдевања. Потрошачке цене у највећој светској економији, Сједињеним Државама, прошлог месеца су порасле најбрже у последње четири деценије за 7,5 одсто.

Нова економија

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *