Дислокација мозга на украјинском

0

Владимир Зеленски (Фото: ria.ru)

Политико помера датум „руске инвазије“ за 20. фебруар

Многи грађани бившег СССР-а памте песму: „22. јуна тачно у четири сата бомбардован је Кијев, објавили су нам да је рат почео“. На Западу се памти и време напада нацистичке Немачке на Совјетски Савез. Након што је издање ПОЛИТИКО пренео вест о Бајденовим речима, који је рекао да ће напад на Украјину почети 16. фебруара, енглески лист Тхе Сун, позивајући се на америчке обавештајне службе, разјаснио је: то ће се догодити у три ујутру по кијевском времену ( „тачно у четири сата“ на Москву).

Мештани у САД и Европи су се опскрбили кокицама да би у реалном времену гледали како руски тенкови пеглају украјинско црно тло. Видевши да се ништа не дешава, уверили су се да су преварени. Па није први пут, време је да се навикнеш.

Кијев је још занимљивије реаговао на „неизбежни” напад. Чинило се да је време да Украјина прогласи ванредно стање и општу мобилизацију, али уместо тога Зеленски је увео нови празник: сада 16. фебруара, земља ће сваке године славити „Дан националног јединства“. То личи на дислокацију мозга: ниједна држава на свету није унела датум почетка митског рата као значајан догађај у свом календару.

Дана 16. фебруара у свим украјинским насељима истакнуте су државне заставе, у 10 сати је засвирана химна широм земље, а 300 људи је носило украјинску заставу дугу 200 (!) метара на стадиону Кијевски Олимпијски.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Истакла се агенција Ројтерс која је у ноћи 16. фебруара покренула директан видео пренос са кијевског Мајдана Незалежности. Одједном се у кадру појавио дрон са натписом „На продају гаража на слами“. Слика је неке наљутила, а друге забавила.

Прочитајте још:  Шта кажу видовњаци и пророци: НЕСТАЈЕ СВЕТ КАКАВ ЗНАМО, УКРАЈИНА ЋЕ НЕСТАТИ, РУСИЈУ ЧЕКА СВЕТЛО А АМЕРИКУ ТАМА!

Коментаришући прославу, један од украјинских новинара је приметио да „чак и страни новинари, којих има много у Кијеву, пишу на Твитеру да учесници, који су избачени из државних институција, не показују знаке ентузијазма“. Други је написао да догађаји у земљи подсећају на балет „Лабудово језеро”, који је почео да се емитује на свим каналима совјетске телевизије ујутро 19. августа 1991. године. Истина, Зеленски се тога не сећа, тада је имао 13 година. Ничег другог се не сећа ни због чега каже: „Рат траје већ 10 година (? – В.П.), толико пута смо постали јачи“.

Популарност Зеленског опада, али он се бесрамно бави сопственим ПР-ом, надајући се да ће га крива избацити. Шта је, питате, „национално јединство“? Према анкети Кијевског међународног института за социологију крајем 2021. године, 49,2% испитаника је тада веровало у руску „инвазију“, док је 41,4% испитаних мислило другачије. И генерално, резултат анкете био би поражавајући за пропагандисте рата да сви опозициони ТВ канали нису вансудски затворени у Украјини.

Зеленски плеше на канапу, покушавајући да се допадне и западним спонзорима и становништву. Како можеш да седиш на две столице? Страни кредитори беже, а придружују им се и украјинске вреће новца из првих десет часописа Форбс .

Кијевски режим не обраћа пажњу на то да његови „доброчинитељи“, напумпавајући Украјину оружјем, упозоравају да неће бранити Украјину (од кога да штите?!). А овде је заменик министра одбране Велике Британије Џејмс Хипи рекао да би његова земља била срећна ако Украјина добровољно одбије да уђе у НАТО.

Украјински богаташи који беже не плаше се руске инвазије, већ сопственог народа. И има разлога за страх: фебруар је једва прошао средину, а у Украјини је затворен рекордан број индивидуалних предузетника од 2017: више од 36 хиљада људи.

Прочитајте још:  За то служи НАТО, да задржи доминацију САД у свету

Око 4 хиљаде ФОП-а (малих предузетника) окупило се 17. фебруара на митингу код Раде, протестујући против увођења каса. Полиција је поступила оштро, демонстранти су узвратили транспарентима и јајима. Слична акција одиграла се 25. јануара, овај дан је назван „Крвави уторак”. Полиција је прскала гас и тукла људе, чак и лежећи на земљи. По мишљењу политиколога Руслана Бортника, саме власти својим деловањем стварају кризу.

Економска ситуација се погоршава. Због информатичке хистерије Запада, Украјина сваког месеца губи стотине милиона долара и више не може да се задужује на страним тржиштима због високих стопа. Цена државних обвезница Украјине смањена је за 17%. Инвеститори продају хартије од вредности, плашећи се да Кијев неће моћи да отплати своје дугове и да ће фалити.

Стручњаци из Кијевске школе економије дали су прогнозу шта ће земља да уради следеће: инфлација ће порасти на 11% до краја 2022. године  , курс ће пасти са 28 УАХ за долар на 32 УАХ, акције украјинских компанија појефтиниће, а девизне резерве ће се смањити.

Америчко издање Политицо је у међувремену дало још једну прогнозу: „руска инвазија“ на Украјину почеће 20. фебруара. На данашњи дан завршавају се руско-белоруске вежбе и Минхенска безбедносна конференција. Осим тога, 20. фебруар је последњи дан Олимпијских игара у Пекингу. Питам се који ће нови празник Зеленски смислити?

Владимир Поиманов/ФСК.РУ

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *