(фото:ФСК.РУ)

„Ако постоји опасност по животе грађана Руске Федерације и сународника који живе у ДНР и ЛНР, наша земља ће се заузети за њих“

Ипак, таленат се не губи. Комичар Зеленски, који се нашао у фотељи председника Украјине, почео је да се понаша у потпуности у складу са изреком: „Неће бити Кина, биће плеса“

Када је свима постало потпуно јасно да руске инвазије најављене за 16. фебруар неће бити, Зеленски је овај дан прогласио новим празником – Даном јединства. По хитном поступку, дато је упутство да се организује свеукрајинска прослава победе над „агресором“ који није дошао у рат. Сви ТВ канали емитују телетон током дана; званичницима и другим „буџетским зависницима“, укључујући школарце, па чак и вртиће, наређено је да обуче везене кошуље и хорски певају химну земље у 11.00, а локалним управама да организују патриотске уличне догађаје.

Испало је мрачно. На Мајдану у Кијеву окупило се стотинак људи који су певали нешто око заставе. Чинило би се да гледајући мршаву фарсу, али од ноћи 17. фебруара постало је алармантно. Почело је оштро заоштравање на линији разграничења у Донбасу. Десетине кршења примирја пријављено је у Доњецку и Луганску, укључујући и употребу забрањеног оружја. Руководство република је 18. фебруара објавило евакуацију становништва у Русију.

Како наводи украјинска војска, на коју се позива издање „Страна“, и даље постоји званична забрана отварања ватре на линији фронта. Међутим, иза кулиса, команда је 17. фебруара издала усмено наређење којим је јединицама дато право да отворе ватру у случају било каквог покрета непријатеља. А извештај о пуцњевима у правцу непријатеља више није потребан. На положајима је, према војсци, ово упутство схваћено буквално – као дозвола за пуцање у свакој несхватљивој ситуацији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Украјински медији: Како Србија "прети Украјини" у позадини изјава о пријатељским односима

Овде личне жеље Зеленског више не играју никакву улогу: он није фигура која показује политичку вољу у тешком тренутку, његова судбина је да иде са током. Можда му је нешто обећано у Вашингтону. Овако или онако, одлука је донета не у Кијеву, већ негде другде, преко океана. И одмах су почеле да пљуштају изјаве западне штампе и званичника о „врло вероватној инвазији Путина“ у наредним данима. Нови датум је одређен за 20. фебруар. Џо Бајден је поново бриљирао: „Ми “, рекао је, „имамо све знаке да су спремни да уђу у Украјину, нападну Украјину. Осећам да ће се то догодити у наредних неколико дана.” Успут је речено.

Увече 18. фебруара заменик директора Националног економског савета Беле куће Дулип Синг најавио је антируске санкције као одговор на „инвазију”. технологије).

Истовремено, према речима америчког званичника, почетни пакет санкција Русији, највероватније, неће укључивати искључење из СВИФТ међубанкарског платног система : „Све опције остају на столу. Али вероватно нећете видети мере везане за СВИФТ у почетном пакету… Наше мере немају за циљ смањење или оштећење способности Русије да снабдева свет енергијом . И наравно.

Синг је рекао и да пакет могућих нових западних санкција против Руске Федерације још није спреман, али је његова израда скоро завршена. По свему судећи, овај пакет је био једна од главних, ако не и главна, тема Бајденовог разговора са лидерима САД, Канаде, Велике Британије, Француске, Немачке, Италије, Пољске, Румуније, као и представницима руководства Европску унију и НАТО, која се догодила истог 18. фебруара увече.

Касније је и сам Бајден дао изјаву у којој је оптужио Русију да покушава да испровоцира Кијев у Донбасу како би наредних дана извршила инвазију на Украјину.

Прочитајте још:  САНУ, бесмртници и појам политичког

Нешто раније В. Путин је на конференцији за новинаре након резултата преговора са А. Лукашенком рекао: „Санкције ће бити уведене у сваком случају. Постоји неки разлог данас, на пример, повезан са догађајима у Украјини, или нема тог разлога – наћи ће се, јер је циљ другачији. Циљ је успоравање развоја, у овом случају Русије и Белорусије. У остваривању овог циља увек ће постојати разлог за увођење одређених ограничења, нелегитимних, понављам…“

А председник Државне думе Савезне скупштине Руске Федерације Вјачеслав Володин је упозорио : „Русија не жели рат. Наш председник Владимир Путин је о томе много пута говорио и данас. Али ако постоји опасност по животе грађана Руске Федерације и сународника који живе у ДНР и ЛНР, наша земља ће се заузети за њих .

Антон Каневски/ФСК.РУ

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *