Равногорски покрет тражи да се објави финансирање и имовина СУБНОР-а

0

Ravna gora Foto: Vikipedija / Vladimir Pecikoza

Равногорски покрет покренуо је данас иницијативу да се „обелодане“ начини финансирања Савеза удружења народноослободилачких ратова Србије (СУБНОР), објави сва имовина која се води на име те организације и наведу корисници и правни основи за коришћење те имовине.

Како је саопштено медијима, тај покрет тражи да се у законској процедури објави начин стицања имовине СУБНОР-а и утврди приход који се стиче од ње.

У саопштењу се налази и захтев да се изврши ревизија финансијских извештаја, јавних и потенцијално тајних фондова, начини стицања финансијских средстава, као и да се изврши провера пореских обавеза и обавеза према другим правним и физичким лицима.

Равногорски покрет је у саопштењу навео и да се тражи да се утврди тачан број чланова и свих функција на којима се налазе чланови СУБНОР-а.

Навели су и да очекују да се уклоне њихови чланови из управних одбора, одбора при највишим органима, министарствима и свим другим управним органима ако се открије да су постављени и да учествују у раду као неизабрана лица без правног утемељења и стварног права на то.

Равногорци траже и да се изједначи СУБНОР са правима свих других борачких удружења и сразмерно томе добију финансијска средства у складу са постојећим прописима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Захтевају и да се „не дозволи да својим радом утичу на креирање едукативног садржаја у уџбеницима, школским програмима или у било ком делу образовања, као и да се укине право и монопол историјске чињенице, утицај на историјске архиве и документационе центре, институте, библиотеке и све друге који имају и чувају архивску грађу битну за истину о НОБ-у, лицима осуђеним у комунистичким процесима“.

Прочитајте још:  ГОРИ НАПУШТЕНИ ХОТЕЛ КОД СМЕДЕРЕВА Сумња се да је пожар подметнут?

Према наводима Равногорског покрета, СУБНОР у свом поседу има „огромну покретну и непокретну имовину коју користи на незаконит и на неконтролисан начин као“, као и да је та имовина једним добрим делом стечена „пљачком имовине невиних домаћина који су убијани само на основу партијских жеља и одлука, а који су рехабилитовани неколико деценија после убистава“.

„Јавност у Србији је последњих година суочена са новим таласом откривања масовних гробница, злочина, убистава, пљачки али и прикривања и изношења лажи о тим догађајима од стране чланова и потомака чланова КПЈ, те СУБНОР-а као главног ‘чувара’ тих злодела“, оценили су у Равногорском покрету.

Данас

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *