Слаба карика у западној економији

0

Гас (Фото: Риа)

Време је да Русија употреби енергетско оружје

Данас можемо говорити о коначном разбијању међународног система изграђеног на рушевинама Другог светског рата. А речи немачке канцеларке да је руски геноцид смешан и апсурдан постале су симболична ознака овога. Тако је Олаф Шолц, с једне стране, демонстрирао „ослобођење“ од кривице за нацистичку прошлост, која је оптерећивала неколико генерација Немаца, а с друге, моралну спремност немачке политичке елите да учествује у новом Дрангу. нацх Остен. Засад само морално – СРГ нема потребне војне ресурсе нити јавни консензус. Уосталом, значајан део немачког друштва и представника привреде је за пријатељство и сарадњу са Русијом и против конфронтационих шема.

Такође “задовољан” открићем и још један западни лидер. Британски премијер Борис Џонсон признао је да је план „руске инвазије већ почео да се спроводи”. „Сви докази указују на то да је план, у извесном смислу, већ почео да се спроводи. Тако мисле наши амерички пријатељи, а видите провокације у Донбасу, ове експлозије на које упозоравамо већ дуже време“ , рекао је он у интервјуу за Би-Би-Си.

Мора се признати да је Џонсонова изјава не само потпуно тачна, већ показује и запањујућу отвореност која се граничи са деменцијом. Уосталом, непристрасном посматрачу је очигледно да дотични „план напада“ није развијен у Москви, већ у Лондону и Вашингтону. Отуда невероватна свест о његовим детаљима.

И заиста, провокације о којима Џонсон говори, гранатирање стамбених насеља и цивилне инфраструктуре Донбаса, напади и гранатирање руске територије, јесу управо „спровођење плана“, чији је главни циљ извлачење Русија у оружани сукоб са Украјином.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Амбасада је обећала да ће одговорити на протеривање руских дипломата из Црне Горе

Веома је индикативно и то да на Минхенској безбедносној конференцији, која се заправо претворила у антируски сабат, нико од говорника није марио за трагедију која се данас дешава у Донбасу, и егзодус цивила, који је већ добио размере хуманитарна катастрофа, сматра се „провокацијом и лажњацима Москве“.

„Оно што су јуче показали догађаји на привремено окупираним територијама – минобацачка ватра, гранатирање са обе стране, гранате стигле до Ростова – ово је директна провокација, ово је чиста лаж, није било ових рањених, то су само грађани доведени до таквог лудила. да сами себе поткопавају. А од 2014. напетост, оружје је уперено једно у друго, а живци то не могу да издрже. Ово је тако цинична држава “, рекао је Зеленски на конференцији у Минхену, а њени учесници су то схватили прилично самозадовољно.

Донедавно су многи наши стручњаци за међународне односе говорили да европске земље категорички нису заинтересоване за рат у центру континента и да ће зато обуздати Кијев. Али ово се не дешава. Можда не желе рат, али се под притиском САД активно укључују у његово распиривање. И очигледно је да позивање на њихове моралне принципе или на здрав разум неће дати резултат.

У међувремену, ми такође имамо прилично ефикасне начине да своје забринутости пренесемо нашим „европским партнерима“. Треба напоменути да је Италија током расправе о санкцијама Русији захтевала да оне не утичу на извоз руских енергената, од којих Европа у потпуности зависи. Изгледа овако: извршићемо притисак на вас, али ви, што је најважније, не заборавите да нас снабдевате гасом. Иначе, у Минхену је покренута и тема енергетске угрожености Европе.

Прочитајте још:  Лукашенко: Не желимо рат али ако некога сврби одговор ће бити асиметричан

„Ако Русија прибегне свом енергетском оружју, с обзиром на њену тешку зависност од руског природног гаса и нафтних деривата, ситуација би могла бити прилично компликована. Нешто је планирано. Јапанци су обећали да ће снабдевати Европу течним гасом, има и других корака, али неће бити лако. Европа ће морати да плати своју цену за увођење санкција и одговор на њих. Такве могућности се морају узети у обзир. Јединство може ослабити, морамо бити спремни за ово “, рекао је бивши директор ЦИА Дејвид Петреус.

„Постоје питања која нас раздвајају. Енергија је међу њима. Северни ток 2 није мали проблем у немачкој унутрашњој политици, већ велико питање. Наша влада покушава да се извуче из овог проблема. Има напретка, али ово питање може да нас подели. Не знам како ће немачки бирачи реаговати ако не могу да загреју своје домове… Ми у Немачкој имамо тако значајну мањину не само антиамеричког већ и проруског расположења. Немате појма колико мејлова добијам сваки дан. Негативни коментари према Русији одмах изазивају поток критика: „Ви сте слуга оних који су заузели Ирак. Тешко нам је да се носимо са овим“ , подржао је официра ЦИА-е председавајући Минхенске конференције Волфганг Фридрих Ишингер.

Ову тему се дотакао и Борис Џонсон, који је напоменуо да је лакше говорити о енергетској независности него је постићи. Оптужени смо за „енергетске уцене“ и употребу „енергетског оружја“ толико дуго и тако интензивно да је, вероватно, дошло време да се она употреби у стварности, пошто се позивање на хуманизам и међународно право једноставно игнорише.

На крају крајева, ово је заправо алат који је довољно ефикасан да помогне Европљанима да дођу себи. И апсолутно оправдано када су у питању животи руских људи који гину у Донбасу. Време је за рад са „кашчејевском иглом“ Северноатлантске солидарности.

Прочитајте још:  Свети владика Николај: Савест наша нас приморава да плачемо када Руси плачу и да се радујемо када се Руси радују

Борис Џерелијевски/Аналитичка служба Донбаса

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *