„Министарство науке да одустане од исплате милиона фантомским организацијама“

0
плате

Shutterstcok

Коалиција “Отворено о конкурсима – ОКО” упозорава јавност да је по прелиминарној листи добитника, објављеној 10. фебруара, на јавном конкурсу који је спровело Министарство просвете, науке и технолошког развоја за финансирање пројеката значајних за предуниверзитетско образовање још једном велики део новца предодређен за организације које су добијале средства на незаконитим и спорним конкурсима, наводе из “Грађанске иницијативе”.

Такође, у склопу листе није објављен број бодова који су добили појединачни пројекти, укупан број пристиглих пријава, као ни то које формалне или друге критеријуме нису испуњавале организације чији подухвати нису предложени за финансирање, истичу из ове организације.

„Поред удружења “Панацеа Солутионс”, на овом конкурсу је предвиђено да новац добију још четири удружења чији пројекти су подржани и на поништеном конкурсу из 2014, али и на спорним конкурсима Министарства за бригу о породици и демографију, о коме је БИРН писао крајем 2021, и на које је Коалиција “ОКО” већ реаговала. На тим конкурсима је ових пет удружења, чији су рад и резултати непознати јавности, а у којима су запослена међусобно повезана лица, додељено нешто мање од 130 милиона динара. Упркос најавама да ће спровести анализу овог конкурса, Министарство за бригу о породици и демографију се није даље изјашњавало на ову тему, нити је, по захтеву за слободан приступ информацијама, учинило доступном извештаје о спроведеним пројектима ових организација“, кажу.

Према прелиминарној листи рангирања, највећи износи по пројекту, по преко 2.000.000 динара, опредељени су, између осталог, за пројекте пет организација које су биле добитници и на конкурсу Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања 2014. године, који је поништен због злоупотреба након реакције организација цивилног друштва, и због кога је против НН лица у Министарству поднета кривична пријава због злоупотребе службеног положаја.

Прочитајте још:  Држава зове младе: Пријавите се за служење војног рока, покажите патриотизам, плата 46.000 динара

Подсећамо, да је једна од неправилности које су довеле до обарања тог конкурса било и то да се на месту законске заступнице једног од подржаних удружења, “Панацеа Солутионс”, налазила Маријана Трнинић, тада запослена као саветница управо у Министарству рада, које је и расписало конкурс.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Истом удружењу, са другим законским заступницима, је на овом конкурсу од стране Министарства просвете прелиминарно одобрен износ од 2.180.000 динара за пројекат “Једнака права за све”, наглашавају.

Додела буџетског новца на овај начин би представљала наставак праксе злоупотребе јавних финансија по којој се новац на јавним конкурсима намењен за подршку цивилном друштву изнова и изнова дели малом кругу истих и повезаних организација, о чијем раду не постоји никакав траг у јавном домену. Будући да објављени списак представља тек прелиминарну листу подржаних пројеката, Коалиција апелује на Министарство просвете, науке и технолошког развоја да преиспита листу пројеката предложених за финансирање на овом конкурсу, као и да у циљу транспарентне и фер праксе расподеле буџетског новца објави број бодова који су добили појединачни пројекти, и разлоге због којих одређени пројекти нису предложени за финансирање.

Нова.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *