Број гласача у Новом Пазару порастао за 1.561

0

Нови Пазар (http://www.tonp.rs/)

Према информацијама до којих смо дошли број гласача у Новом Пазару, повећан је за 1.561 у односу на последње изборе који су одржани 2020. године, па сходно томе право учешћа на парламентарним изборима има 89.159 грађана овог града.

Како су нам је речено из Градске управе Нови Пазар, коментаришући наводе да је број гласача увећан након референдума, потврђено нам је да се бирачки спискови разликују од оног који је био на последњем одржаном референдуму.

Према подацима изборне комисије у Новом Пазару, број гласача на референдуму био је увећан за 14.000 јер су грађани са Косова гласали на пет бирачких места у овом граду и на територији коју покрива изборна комсија Града Новог Пазара. Према њиховим речима, гласачи с Косова неће моћи да гласају на парламентарним и председничким изборима у Новом Пазару, с обзиром на то да ће тада бити отворена бирачка места у њиховим општинама, тако да ће на снагу остати јединствењ бирачки списак који је објављен на сајту града.

Од 89.159 гласача у Новом Пазару, већину гласача у овом граду чине Бошњаци, њих 50.678 гласаће за своје представнике у парламенту.

Бошњаци ће имати право да гласају за своје кандидате који ће их представљати у парламенту а који се налазе на листима странака из Србије, односно за једног свог представника на листи Српске Напредне Странке који је део коалиционог споразума Љајићеве СДП и ове странке или за једног свог каднидата на листи чије је носилац Маринка Тепић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Поред ова два кандидата, Бошњаци ће такође моћи да гласају за своје кандидате који се налазе на самосталној мањинској листи “Муфтијин аманет” које предводи син преминулог муфтије Муамер ефендије Зукорлића, Усаме Зукорлић, али и за најављену самосталну листу СДА Санџака коју ће предводити Сулејман Угљанин.

Прочитајте још:  ТАСС: Захарова затражила повлачење нацрта Резолуције у геноциду у Сребреници

Осим Расима Љајића и његове СДП Санџака која је подржала председничког кандидата Српске Напредне Странке Александра Вучића, друге две највеће странке у Санџаку до сада нису подржале ниједног кандидата на предстојећим председничким изборима, нити су још увек представиле евенутално свог кандидата.

Нова.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *