Вучић: Одговор на захтев да се ускладимо са ЕУ о санкцијама Русији за 48 сати

0

Вучић (Фото: Јутјуб)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија у наредних 48 сати одговорити на захтеве да се усклади са одлуком ЕУ о увођењу санкција Русији.

„Ноћас сам имао дуг разговор са председницом Владе у техничком мандату…Али да не бисмо тражили изговоре што је у техничком мандату, изаћи ћемо са комплетним одговором на кризу у наредних 48 сати“, рекао је Вучић.

Он је нагласио да сутра има састанак са представницима пет најразвијенијих земаља света и ЕУ – Америке, Енгелске, Француске, Немачке, Италије и преставницима ЕУ. „После тога, или најкасније 24 сата после тога ћемо изаћи са најконкретнијим ставовима о том питању“, рекао је Вучић.

“Али за разлику од многих њихових ставова, наши ће бити засновани на поштовању међународног јавног права и апсолутно принципијелни и неће се разликовати у односу на оно што смо говорили 2000. и 2015. године и данас”, нагласио је Вучић.

Подсећамо, портпарол ЕУ Петер Стано изјавио је претходно да ће Европска унија реаговати санкцијама на руско кршење међународног права и да од држава у процесу приступања очекује да се ускладе са одлукама Брисела.

“Србија ће настојати да сачува своје интересе”

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Вучић је рекао и да ће Србија настојати да сачува своје интересе, иако се “то многима не допада”. Вучић, који борави у радној посети Шпанији, рекао је да је са шпанским званичницима разговарао и о Украјини, и да је он истакао важност поштовања међународног права.

За Србију је важно да сачува мир и економску стабилност и “не пада нам на памет да будемо део неких ширих ратова”, рекао је Вучић.

Прочитајте још:  Стравични детаљи крвавог пира у Сурдулици: Драгољуб убио љубавницу, њеног мужа прегазио колима, па себи ПРЕРЕЗАО ВРАТ

Истакао је да је током разговора са домаћинима указао на бројне нелогичности и лицемерја које постоји у међународној политици када је реч о украјинским областима, са једне стране, и Косова и Метохије са друге стране.

Србија ће увек моћи да рачуна на Шпанију, и она је веома важна за Србију, рекао је Вучић и нагласио да Мадрид неће признати Косово.

Вучић је разговарао са шпанским премијером Педром Санчесом и шпанским краљем Фелипеом ВИ а потписан је и уговор о куповини два војна транспортна авиона Ц-295 Цаса компаније “Ербас”.

Све што је данас договорено је од изузетне важности за војску Србије, рекао је он.

Он је рекао да постоји заинтересованост шпанских привредника за улагање у Србију и најавио велики бизнис форум који ће бити одржан у октобру у Београду.

Трговинска размена две земље расте и сада је 812 милиона евра годишње а расте и извоз из Србије, навео је Вучић.

“Немачка шефица дипломатије добродошла у Србију”

Он је рекао и да је долазак у Србију најавила министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок, да је то важна земља и да су њени представници увек добродошли.”То је важна земља, најважнији и највећи наш партнер у Европи и увек су добродошли”, рекао је Вучић новинарима у Мадриду, где је у једнодневној посети.

Он је подсетио да не постоји нико у свету од најважнијих званичника кога није срео и пред којим није био искрен и отворен “увек штитећи интересе Србије” и да ће тако учинити и на том састанку.

Портал Нова.рс јавио је данас да немачка шефица дипломатије планира посету Србији у оквиру дипломатске турнеје када би поред Србије требало да посети и Босну и Херцеговину и Косово.

Прочитајте још:  Укронацисти намерно не пуштају цивиле – надају се да ће помоћи западни господари

Наведено је да ће она за мање од две недеље посетити Србију уколико ситуација између Русије и Украјине додатно не ескалира.

Н1

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *